Orbán nem hatrál meg a Nyírő-ügyben

2012.06.03. 12:13

"A magyar kormány szerint a kegyeleti ügyek nem férnek össze a politikai minősítésekkel, márpedig a kormány erre az ügyre továbbra is kegyeleti kérdésként tekint" - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap.

Victor Ponta román miniszterelnök szombaton azt mondta: Orbán Viktor magyar kormányfőnek kötelessége lenne elhatárolódnia Kövér László házelnök Romániával kapcsolatos kijelentéseitől és bocsánatot kellene kérnie Magyarország nevében. A román kormányfő ezzel az emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író múlt hét végére tervezett székelyudvarhelyi újratemetésére utalt.

Kövér László Székelyudvarhelyen múlt héten többek között barátságtalannak, civilizálatlannak és barbárnak nevezte a román kormány viselkedését. Az Országgyűlés elnöke hozzátette: "a komikum határát jócskán túllépte az a hajtóvadászat", amit a román belügyminisztérium folytatott Nyirő hamvainak felkutatása érdekében.

Szombaton Ioan Rus, a román kormány belügyminisztere is azt mondta egy kolozsvári sajtóértekezleten, hogy a budapesti hatóságoknak bocsánatot kell kérniük a magyar parlament elnökének "Romániát ócsárló kijelentéseiért". Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint Kövér Lászlónak nem lett volna szabad beavatkoznia a romániai önkormányzati választások kampányába és a magyar házelnök nyilatkozatai nem az RMDSZ-nek, hanem Magyarországnak tettek rosszat.

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi írót május 27-én temették volna újra Székelyudvarhelyen. A román kormány végig ellenezte a részben a magyar Országgyűlés által szervezett újratemetést: május 16-án először a bukaresti magyar nagykövetnél tiltakoztak, jelezve, hogy az újratemetés "a jelenlegi romániai belpolitikai helyzetben időszerűtlen".

Majd a román külügyminisztérium felszólítására a román vasúti társaság megtiltotta, hogy az író hamvait a Boldogasszony Zarándokvonattal szállítsák Székelyudvarhelyre. A román hatóságok közúti szállítási engedélyt sem adtak, a temetés napján pedig több autót is ellenőriztek a román hatóságok Nyírő hamvai miatt.

A szervezők végül elhalasztották az újratemetést, helyette csak egy megemlékezést tartottak május 27-én, ahol többek között Kövér is beszélt. Közleményükben a szervezők Bunta Leventét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott székelyudvarhelyi polgármestert tették felelőssé a hibás temetkezési engedély kiadásáért.