Heves zivatarokra figyelmeztetnek

2012.06.04. 08:31 Módosítva: 2012.06.04. 12:56
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható heves zivatarok miatt több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken a heves zivatarokat erősebb, akár a 90 km/órás sebességet is meghaladó széllökések kísérhetik. Jégeső is kialakulhat, két centiméter átmérőjű jégdarabok is hullhatnak. A Tiszántúl kivételével helyenként felhőszakadás is előfordulhat, rövid idő alatt 25 milliméternél több csapadékkal.

Az ország többi megyéjére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A szupercella.hu legfrissebb elemzése szerint szupercellák és zivatarrendszerek is kialakulhatnak a délutáni órákban. „A folyamatok várhatóan az éjszakába nyúlóan fognak működni″ – írták.

Hétfőn kezdetben még erős lesz a felmelegedés, a maximumhőmérséklet 26–32 fok körül alakul. Délután éri el az országot egy hidegfront, amely többfelé záporokat, zivatarokat okoz. Ennek következtében keddre mindenhol visszaesik a hőmérséklet, ekkor nagyjából 17–22 fok várható.

A hidegfront viszont várhatóan kedden már el is hagyja az országot, és szerdán ismét egy melegebb, szárazabb hullám éri el a térséget. Így a jelenlegi előrejelzések szerint a hét második felében ismét meleg, nyárias idő lesz.