Béla
3 °C
15 °C

Kövér elmegy Romániába, ahol nem látják szívesen

2012.06.04. 20:18 Módosítva: 2012.06.04. 20:38

Kövér Lászlónak keddi romániai útja elhalasztását javasolta a román parlament képviselőházának és szenátusának elnöke hétfő délután. Az országgyűlés elnöke a Magyar Polgári Párt meghívására megy Erdélybe, ahol az önkormányzati választások előtt részt vesz a párt választási kampányában.

Vasile Blaga szenátusi és Roberta Anastase képviselőházi elnök arról biztosítják Kövér Lászlót, hogy ugyanolyan szívesen látott vendégnek tekintik, mint korábbi látogatásai alkalmával, ugyanakkor hasznosnak látnák, ha látogatását elhalasztaná egy, a választások utáni tetszőleges időpontra.

"Hálásak lennénk, ha szerepvállalása a kétoldalú kapcsolataink jól meghatározott keretei között maradna. Nézetünk szerint mindenféle közvetlen viszonyulása a belső demokratikus folyamatokhoz ellentétes lenne az európai szellemiséggel, és ártana társadalmaink, valamint a magyar kisebbség célkitűzéseinek" - fogalmaznak levelükben.A két román házelnök szerint fontos lenne, hogy az erdélyi magyarság és annak politikai képviselete szabadon, mindenféle befolyástól mentesen vehessen részt a romániai demokratikus folyamatban.

A Roberta Anastase és Vasile Blaga nevére címzett válaszlevelében Kövér László kifejti: "Romániába - mint a schengeni övezethez csatlakozni akaró baráti országba - elsősorban nem közjogi méltóságként és nem hivatalos út keretében, hanem magánemberként, politikusként, egy Romániában törvényesen bejegyzett párt, a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökeként és nem utolsósorban uniós polgárként kívánok látogatni."

Kövér kifejti, nagyra értékeli az alsó- és felsőház elnökének levelében, hogy kifejezik elköteleződésüket az európai értékek iránt. Mint írja, hasonló látogatást kíván tenni, mint amilyet a különböző választások küszöbén a bukaresti politikusok is tettek korábban például Moldáviában vagy Spanyolországban, demokratikusan támogatva az ottani román politikai erőket.

Kövér bízik abban, hogy a két házelnök a határon túli román közösségek tagjainak és az erdélyi magyar közösség tagjainak az európai gyakorlatban is legitim politikai kapcsolattartási és tájékozódási jogát egyaránt fontosnak tartja.

A magyar parlament elnöke egyben arra kéri román kollégáit, hogy amennyiben megítélésük szerint jogszabályi akadálya lenne romániai utazásának, haladéktalanul értesítsék az erre vonatkozó jogszabályról.

László György, a Magyar Polgári Párt (MPP) Maros megyei elnöke hétfőn bejelentette, hogy Kövér László házelnök kedden délután Erdélybe érkezik, ahol részt vesz az MPP választási kampányában. Kövér Lászlót 2011 szeptemberében a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökévé választotta. Ebben a minőségében idén május 24. és 27. között is részt vett az MPP székelyföldi kampányrendezvényein. Romániában június 10-én rendezik meg az önkormányzati választásokat.

A román sajtóban nagy visszhangja volt Kövér László házelnök azon nyilatkozatának, amelyet Székelyudvarhelyen tett, amikor a szervezők, a temetési engedély felfüggesztése miatt, elhalasztották Nyirő József újratemetését. Kövér akkor arról beszélt újságírók előtt, hogy hosszú hónapokon keresztül ment nyugodt, csöndes mederben a szervezés, és "derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése", miszerint egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjében nyugodhasson.

Victor Ponta román miniszterelnök szombaton kijelentette, hogy Orbán Viktornak kötelessége lenne elhatárolódnia Kövér László házelnöknek a Nyirő-ügyben tett, Romániával kapcsolatos kijelentéseitől, és bocsánatot kellene kérnie Magyarország nevében. "Ha valaha a román parlament elnöke - és most a képviselőház elnökére, Roberta Anastaséra gondolok - megsértene egy szomszédos és baráti államot, az Európai Unió tagállamát, én bocsánatot kérnék" - mondta Victor Ponta.

A román kormányfő kijelentésére reagálva Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap úgy reagált az MTI-nek, hogy "a magyar kormány szerint a kegyeleti ügyek nem férnek össze a politikai minősítésekkel, márpedig a kormány erre az ügyre továbbra is kegyeleti kérdésként tekint".

Romániában a parlament mindkét házának élén az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) tisztségviselői állnak, az új szociálliberális kormány politikai ellenfelei. Roberta Anastse és Vasile Blaga házelnökök pártja, a PDL, az Európai Néppárt tagja.