Újságíró szedett kenőpénzt Kecskeméten

2012.06.04. 19:24 Módosítva: 2012.06.04. 19:25
Üzletszerűen elkövetett, befolyással való üzérkedés miatt négy év börtönbüntetésre ítélt egy férfit első fokon a Kecskeméti Törvényszék hétfőn kihirdetett, nem jogerős ítéletében. Az egykori újságíró azért kért pénzt, hogy az adóhatóságnál elsimítson ügyeket, de a pénzt megtartotta.

Piegel Zsolt tanácsvezető bíró öt rendbeli, egy esetben társtettesként, üzletszerűen elkövetett, befolyással való üzérkedés bűntettében, valamint két rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében találta bűnösnek Bakonyi Péter elsőrendű vádlottat, akit 5,7 millió forint összegben vagyonelkobzással is sújtott.

Az egykori újságíró, aki egy másik ügy miatt jelenleg a jogerős börtönbüntetését tölti, az ítélet szerint több esetben azt a látszatot keltette, hogy adóhatósági ügyben az illetékes ügyintézőt lefizeti, így a sértettek elkerülhetik a büntetést.

A másodrendű vádlottat is bűnösnek találta a bíróság, ezért őt két év börtönbüntetésre ítélte, de ennek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztette.

A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint az elsőrendű vádlott 2009 novemberében a per egyik sértettjének 1,7 millió forint kifizetése ellenében azt ígérte, hogy "elintézi" az adóhatóságnál ellene folyó vizsgálatot. A sértett két részletben 1,4 millió forintot adott át az elsőrendű vádlottnak, majd további 300 ezer forintot, amikor az a másodrendű vádlottal megjelent nála.

A sértett ezt követően további 1,2 millió forintot adott át az elsőrendű vádlottnak azért, hogy ne tartsanak nála házkutatást. A vádlott az átvett pénzeket megtartotta, s hasonló módszerrel további négy esetben követett el bűncselekményt.

Piegel Zsolt bíró az ítélet indoklásában elmondta: a vádirattal megegyezően ítélte meg a bíróság a vádlottak cselekményét és bűnösségét. Hangsúlyozta, hogy az elsőrendű vádlott a bűncselekmény nyomán bizonyíthatóan 5,7 millió forinttal gazdagodott, ezért ekkora összegű a vagyonelkobzás mértéke.

A per egyik sértettje azt állította, hogy a vádlott több mint 14 millió forinttal károsította meg, azonban csak 2,6 millió forint átadását tudta bizonyítani, ezért a bíróság ezt fogadta el.

A másodrendű vádlott nem fellebbezett, ezért az ítélet az ő esetében jogerőre emelkedett. Az ügyész és az elsőrendű vádlott 3 nap gondolkodási időt kért.