Egymilliárdért megvenné a kormány a Kossuth tér legrondább épületét

2012.06.05. 19:16 Módosítva: 2012.06.05. 22:00

Egymilliárd forintot csoportosít át a kormány arra, hogy megszerezze a tulajdonjogát a budapesti Kossuth Lajos téren lévő Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) székházépületének. A kabinet ugyanis azt tervezi, hogy bővíti a Steindl-programot, és helyreállítja a MTESZ-székház homlokzatát, továbbá visszaállítja a közigazgatási tárca épületének korhű tetőzetét. A következő két évben 20 milliárd forintot szánnak a projektre.

mtesz

A kabinet a Magyar Közlöny keddi számában tudatta azt a szándékát, hogy bővítené a fővárosi Kossuth tér újjáépítését, mélygarázs és látogatóközpont létrehozását célzó Steindl Imre-programot, mégpedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) központi épülete korhű tetőzetének visszaállításával és a MTESZ-székház homlokzatának helyreállításával. Mindezt a tér rekonstrukciójával összhangban tenné a kormány.

Irodaház az utolsó foghíjon

Pintér Béla tervei alapján készült el 1972-ben a Magyar Kereskedelmi Kamarának a kettes metróvonal lejáratát is magába foglaló székháza. Modern homlokzatával határozottan elüt a tér századfordulós képétől, de vannak hívei is. A Budapest Városképpen blog szerint például nagyon finom megoldásokkal mégis illeszkedik környezetébe, és kiérdemli helyét. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy mit jelenthet a kormányhatározatban szereplő cél, vagyis a homlokzat helyreállítása a tér rekonstrukciójával összhangban. A modern székház előtt ugyanis nem volt ott épület, ez volt a Kossuth tér utolsó foghíjtelke.

A határozat rögzíti azt is, hogy a MTESZ-székház épülete tulajdonjogának megszerzésére - a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített pénzből - egymilliárd forintot csoportosít át a vagyonkezelőnek szeptember 30-i határidővel a kabinet.

A rendelkezés szerint a további években szükséges forrást - 2013-ban és 2014-ben is 10,2 milliárd forintot - a büdzsé tervezése során az adott évi költségvetési törvényben biztosítják, amiért a nemzetgazdasági miniszter felel.