Újabb két törvényt dobott vissza Áder

MTI/Index
2012.06.05. 19:54 Módosítva: 2012.06.05. 21:07
A múlt heti vétó után újabb két törvényt küldött vissza az Országgyűlésnek az államfő. Nem tartalmi kifogásai vannak, hanem az elfogadás módja miatt kell újrázni a parlamentnek. Navracsics Tibor igazságügy-miniszter örül annak, ha a jogbiztonságot erősítő lépések történnek.

Megfontolásra visszaküldött két, a múlt héten megszavazott törvényt a parlamentnek Áder János államfő.

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatósága kedden azt közölte, hogy a kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabály pedig olyan koherenciazavarban szenved, amelyet csak újbóli megtárgyalásával lehet orvosolni.

A parlamenti honlapon olvasható részletes indoklás alapján Áder János kifogásolta, hogy a Ház a kisajátítási törvény módosításakor egy zárószavazás előtti indítvány elfogadásával az állattenyésztésről szóló törvényen is változtatott, noha azt az egységes javaslat nem érintette.

Kutyatenyésztős lobbizás akadt fent Áderen

Ebtenyésztős belháború része az a módosító javaslat, ami miatt visszadobta az államfő a kisajátítási törvényt. Ebben a - témáját tekintve igen távolinak tűnő - jogszabályban látta jónak ugyanis módosítani Tarnai Richárd fideszes képviselő az áprilisban elfogadott állattenyésztési törvényt. Tarnai kezdeményezésére a parlament elfogadta, hogy egy évig nem lehet kiszabni bírságot azokra a kutyás szervezetekre, amelyek megsértik az állattenyésztésről szóló törvény rendelkezéseit. Mindez lényegében a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének kedvez. Az aktív lobbizást azzal indkolták, hogy a MEOÉ-nak kell megrendeznie a 2013-ra Budapestre tervezett FCI-s kutyavilágkiállítást. Az Áder által kiszúrt módosítót egyébként eredeteileg Simicskó István honvédelmi államtitkár adta volna be, ám miután ő a MEOE kiállítási bírói testületében is tevékenykedik, így furcsán vette volna ki magát a kezdeményezés. Ezért Tarnai vállalta magára a feladatot. Az ügy hátteréről itt és itt olvashat.

A köztársasági elnök a Kövér László házelnöknek írt levelében rámutatott, hogy a parlamenti házszabály alapján a törvényjavaslat egységes javaslatában nem szereplő jogszabály módosítására zárószavazás előtti indítvány nem terjedhet ki. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvénymódosítás a parlament alkotmányügyi bizottságának kezdeményezésére a sportcélú ingatlanok tulajdonjogi helyzetének rendezéséről szóló - szintén aznap - elfogadott, de még nem kihirdetett jogszabályon is változtatott volna, amit a jogalkotási törvény nem tesz lehetővé.

Nincs is ötödik bekezdés

Áder János ezt, vagyis a sportingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló, törvénymódosítást is visszaküldte az Országgyűlésnek. A jogszabály ugyanis a többitől eltérő hatályba léptetési rendelkezést alkalmazna az 5. paragrafus ötödik bekezdésére, ám az említett paragrafusnak nincs ötödik bekezdése, csak öt pontja. Az államfő szerint ez olyan súlyos koherenciazavart okoz a fideszes Bánki Erik, Hadházy Sándor és Babák Mihály javaslatára megszavazott törvényben, amit csak annak újbóli megtárgyalásával és elfogadásával lehet orvosolni.

A házelnöknek írt levele végén az államfő arra kéri az Országgyűlést, hogy a két visszaküldött törvényt észrevételei alapos megfontolása után fogadja el ismét. Áder a kisajátítási törvényben talált állattenyésztős módosítás mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy egy törvénymódosítás a sportcélú ingatlanok tulajdonjogi helyzetének rendezéséről szóló elfogadott, de még nem kihirdetett jogszabályon is változtatott volna, amit a jogalkotási törvény nem tesz lehetővé.

Navracsics Tibor egy szerda reggeli rádióinterjúban azt mondta, politikusként nem kommentálhatja a köztársasági elnök megnyilvánulásait, ugyanakkor mint igazságügyi miniszter örül annak, "ha jogszabályok betartatásáról van szó, és hogy ha olyan lépések történnek, amelyek erősítik a jogbiztonságot Magyarországon".

Áder nem motor

Áder elődje, Schmitt Pál nyíltan megvallotta, hogy ő nem fogja lassítani a jogalkotást. Az új államfő azonban alig három héttel a kinevezése után, múlt szerdán formai ok miatt visszaküldte a módosított médiatörvényt a parlamentnek. Indoklása szerint azt a kormánytöbbség a házszabály helyébe lépett országgyűlési törvény megsértésével fogadta el, amikor megszavazta annak zárószavazás előtti, utolsó pillanatban történő érdemi módosítását. Az Alkotmánybíróság Áderével egyező okra, a házszabályt sértő, zárószavazási módosítás miatti közjogi érvénytelenségre hivatkozva semmisítette meg tavaly az egyházügyi törvényt.

Az államfő az első vétó után jelezte, hogy ezekben az ügyekben szigorú lesz. "Ehhez fogom tartani magam a jövőben is minden ügyben, ennél kisebb súlyú ügyekben is" – mondta bécsi útján. "Az alkotmányosságát és az eljárási, formai hibátlanságát is vizsgálni fogom a törvényeknek. Ebben szeretnék következetes gyakorlatot kialakítani".