Hivatali visszaélés volt a labirintusfoglalás?

2012.06.06. 07:55
Hivatali visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség a Budavári Labirintus tavaly júliusi karhatalmi segédlettel történt kiürítése ügyében. A kipaterolt cég vezetője szerint nem álltak meg a vádak ellenük, helyükre viszont gyorsan beült egy másik cég, amelynek tulajdonosa a kiürítésben jelentős szerepet vállaló minisztérium államtitkárának - azóta emiatt kirúgott - munkatársa.

Nyomozást indít a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya a tavaly látványos rendőri akcióval kiüríttetett Budavári Labirintus ügyében, a gyanú szerint ugyanis az ügyben felmerül a hivatali visszaélés gyanúja. Erről a Fővárosi Főügyészség értesítette levélben a kitett cég jogi képviselőjét a napokban.

A Budavári Labirintust egy éve ürítetették ki, nagy csinnadrattával, hatósági segédlettel, mert az üzemeltető a vádak szerint károsította a barlangot, és nem volt joga használni sem. Kis idő múlva a nagy erőkkel „megvédett” barlangrendszerbe egy új bérlő költözött, aki kapcsolatba hozható a kiürítést elrendelő állami szervvel.

Erdélyi Gábor, a rendőrökkel eltávolíttatott Budavári Labirintus Kft. vezetője lapunknak elmondta, hogy szabályos puccsal vették el tőlük a labirintust. A kapkodást bizonyítja, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő két nappal a kiürítés előtt levelet írt a környezetvédelmi felügyelőségnek, amelyben közli, hogy perek folynak a barlang hasznosítási jogával és engedélyével kapcsolatban, de azok befejezéséig nem lehet rendezni a jogi helyzetet. (A levélben foglalatak is mutatják, hogy a Budavári Labirintus Kft. helyfoglalása sem zajlott minden vita nélkül.)

Erdélyi közölte: annak ellenére, hogy természetkárosítással és a bérleti díj nem fizetésével vádolták cégét, máig nem indult ellenük semmilyen eljárás, ami a vádak teljes megalapozatlanságát mutatja. Furcsának tartja, hogy a helyükre bekerült cég pályáztatás nélkül, a közigazgatási eljárás befejezte előtt foglalta el a barlangrendszert, ahonnan ők ki lettek tiltva.

Ezzel szemben a Budavári Labirintus Kft. feljelentést tett (ide kattintva letölthető), amelynek nyomán nyomozás indult. A cég beperelte az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget, valamint százmilliós kártérítési pert indított a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság ellen.

Erdélyi Gábor hozzátette, hogy a perek eredményétől függetlenül nem valószínű, hogy visszatér a Vár alá – annyi fenyegetést kaptak, hogy elment a kedve az egésztől. De a brandet szívesen átadja egy arra alkalmas alkotói csoportnak, ami továbbviheti a koncepciót.

Beugrott a Budai Grotta

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly szeptember elseje óta Tamási Róbert Budai Grotta Kft.-je üzemeltetheti az egy hónappal korábban kiüríttetett budavári labirintust (a cég új neve 2012 februárjától Labirintus-Castlecave Kft. a cégtár szerint). Tamási Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár beosztottja volt, korábban a budavári önkormányzat képviselője. Aktív szerepet játszott abban, hogy a bérleti jogot neki ítélő Duna-Ipoly Nemzeti Park megszerezze a barlangrendszert a vádak szerint az azt hasznosítási engedély és bérleti díj fizetése nélkül üzemeltető Budai Labirintus Kft-től. És bár Tamásit a minisztériumból már kirúgták, a Budai Grotta szerződése „szabályos”, ezért nem mondták fel.

A korábban egyébként a Budavári Labirintus Kft.-nél dolgozó Tamási Róbert hivatalos titulusa szerint politikai tanácsadó, értesüléseink szerint valójában kapcsolattartó munkatárs volt Illés államtitkárságán, korábban a budavári önkormányzat képviselője. Úgy tudjuk, az államtitkárságon kifejezetten az I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás kérésére alkalmazták.

Nagy Gábor Tamás forrásaink szerint „motorja volt” a labirintus előző hasznosítója, a Budavári Labirintus Kft. birtokon kívülre tételének, amiben Tamási is aktív szerepet játszott.

Látványos rendőri akció

A labirintust 2011. július 29-én látványos rendőri akcióval vette birtokba az állam nevében a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, Illés Zoltán kezdeményezésére. Az indokok között szerepelt, hogy a kft kárt tett a fokozottan védett természeti értékekben és „méltatlan kiállítást üzemeltettek".

A nemzeti park szeptember 1-én kötött szerződést Tamási családi vállalkozásával, a Budai Grotta Kft-vel. „Amint megérkezett az államtitkár-helyettes leirata az ügyről, kirúgtam" – mondta Tamásiról érdeklődésünkre korábban Illés Zoltán környezetügyi államtitkár. Illés felügyeli a Budai Labirintust kiebrudaló Környezetvédelmi felügyelőséget és a tulajdonos nemzeti parkot is. Így nem csak Tamásit, de a szerződést a nemzeti park részéről aláíró igazgatóhelyettest is kirúgta.

Állítása szerint „a dolog erkölcsi részét" ezzel el is intézte. Jogi vonalon viszont nem tud előrelépni. Illés ugyan kész vizsgálatot indítani annak érdekében, hogy felülvizsgálják szerződést, véleménye szerint azonban az erkölcsi aggályok ellenére formálisan nem ütközött törvénybe a szerződéskötés, így valószínű, hogy anyagi veszteség nélkül nem lehetne felbontani. Az államtitkár szerint annyi pozitívuma volt a cégváltásnak, hogy eltűnt a barlangból a bóvli kiállítás, az új viszont nem sok látogatót vonz, és ez környezetvédelmi szempontból nézve jó fejlemény. Ehhez képest 2011. november 21-én a vagyonkezelőként fellépő nemzeti park hivatalosan is megnyitott egy kiállítást a középkori emlékekből, amit az akkori hírek szerint minden nap reggel tíz és este hat között lehet látogatni.

Új üzemeltető: „Döbbenet volt mindenhol."

Az atlatszo.hu-nak az ügyben nyilatkozó barlangkutató, Adamkó Péter szerint az megnyugtató volt, hogy újra a természetvédelemé lett a barlang, ám a labirintus újranyitása a minisztériumban is meglepetést okozott. „Döbbenet volt mindenhol, hogy hát ki lehet ott, ki üzemeltetheti" – mesélte.

Adamkó Péter lapunknak elmondta, hogy a barlang véleménye szerint többféleképpen károsodott: az egyik helyiségben üzelemtetettt borkút párája szétszedte a barlang menyezetét, másfelől számos helyen fúrták-faragták, átalakították a belsejét.

Adamkó úgy véli, az ideális az lenne, ha a jelenleg látogatott részt összenyitnák a valóban látványos, nemrég uniós pénzből helyreállított Nagy Labirintussal, és szakemberek vezetésével üzemeltetnék. Erre azonban 2017-ig nincs lehetőség, mert az uniós támogatás felhasználási feltételei között található az is, hogy a helyreállított területet profitszerzési célból öt évig nem lehet hasznosítani, mondta a barlangkutató.

Az atlatszo.hu cikke szerint a részben természetes, részben ember alakította barlangsort a rendszerváltás ideje óta húzódó jogi tisztázatlanság, és a földalatti lokációból is következő átláthatatlanság bő két évtizede alatt a Budavári Labirintus Kft. lakta be. 2008-ban a Heti Válasz közölt látleletet az Erdélyi Gábor ügyvezette cég főszereplésével, valamint a Budapest I. kerületi önkormányzat, állami szervezetek és persze a helyi lakosság részvételével akkor már évek óta zajló küzdelemről, amelynek legmélyebb pontját talán a járatokban ismeretlenek által forgatott pornófilm kapcsán kibontakozó vádaskodás jelentette.

Az ügyben keressük Illés Zoltán államtitkárt, akitől a cikk megjelenéséig nem kaptunk visszahívást. Tamási Róbert semmit nem kívánt mondani lapunknak.