Kövér: Nem sértem meg a román törvényeket

2012.06.06. 06:26
A Magyar Polgári Párt kampányzáróján Kövér László arról beszélt, a nemzeti összetartozás üzenetével érkezett Erdélybe, nem azért, hogy beavatkozzon a helyi ügyekbe.

"Nem sértettem meg a román törvényeket és nem is áll szándékomban megsérteni azokat" - mondta Kövér László házelnök kedd éjszaka Marosvásárhelyen a Magyar Polgári Párt (MPP) kampányzárója után. Victor Ponta román miniszterelnök kedden azt mondta, hogy a román hatóságok nem késlekednek majd intézkedni Kövér Lászlóval szemben, ha megsérti a törvényeket és ez akár azt is jelentheti, hogy nemkívánatos személynek nyilvánítják.

"Bizonyára a román államnak joga van egy másik államnak - akár európai uniós országnak is - a polgárát kiutasítani, ha megsérti Románia törvényeit. Rendszeresen járok Erdélybe, de nincs tudomásom róla, hogy egyszer is megsértettem volna Románia törvényeit és szándékomban sem áll a jövőben" - mondta Kövér.

Kövér annak ellenére tért vissza Romániába az MPP-nek segíteni a kampányban, hogy a román parlament házelnökei hétfőn levélben kérték útja elhalasztását a vasárnapi önkormányzati választások utáni időszakra.

"Nem az a cél vezérel, hogy mindaz amit teszek, az Ponta miniszterelnök úrnak okvetlenül tessék. A politika már csak ilyen, különbözőek vagyunk, különböző értékeket vallunk, különbözőek az érdekeink is, és ennélfogva nem mindig értünk egyet" - reagált Kövér. Szerinte ő a nemzeti összetartozás ígéretével érkezett Erdélybe és téved, aki jelenlétét úgy értékeli, hogy ő kívülről avatkozik bele valamilyen erdélyi magyar ügybe. Az MPP tiszteletbeli elnökeként Kövér László szerdán Hargita, csütörtökön pedig Kovászna megyében segíti a Szász Jenő vezette párt választási kampányát.

Nyirő József újratemetéséről azt mondta, ezen a héten biztos nem kerül rá sor, nem ezért jött Erdélybe.