Orbán boldog hősnek nevezte Mádlt

2012.06.09. 14:46 Módosítva: 2012.06.09. 14:55
Mádl Dalma, a néhai államfő özvegye, valamint Áder János leleplezi Mádl Ferenc síremlékét
Mádl Dalma, a néhai államfő özvegye, valamint Áder János leleplezi Mádl Ferenc síremlékét
Fotó: Kovács Attila

Orbán Viktor beszédével kezdődött meg Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök emlékművének felavatása. A miniszterelnök beszédében a nemzet hősének nevezte Mádlt. Orbán elmondta, kétféle hős létezik a világon, közülük az egyik a barikádokon harcoló, forradalmakat elhozó mártír, a másik a küldetését csendben teljesítő, tiszteletreméltó, a szabadságért dolgozó, boldog hős. A miniszterelnök az utóbbiak közé sorolta Mádlt, aki nem mártírhalált halt a szabadságért, hanem életét adta érte. Hozzátette, ez éppoly tiszteletreméltó, mint a barikádokon harcolni a szabadságért. "Amikor hőseinkre emlékezünk, legtöbbször szobrok mellé, emlékművek tábláihoz vagy éppen börtönök falához állunk. Olyan helyekre, ahol szívbemarkoló az áldozatnak még csak az emléke is. Mádl Ferenc elnök úr azonban nem mártírhalált halt a szabadságért, hanem valóban az életét adta érte: élt érte, élt benne, élt vele" - mondta Orbán Viktor.

Orbán szerint Mádl Ferenc példája magyarázza meg azt a politikai vastörvényt, miszerint a nemzet érdeke azt kívánja, hogy miniszterelnök csak az lehessen, aki az akar lenni, de elnök sohasem válhat abból, aki akarja azt.

Mádl Ferenc síremlékét a Fiumei úti sírkertben avatták fel szombat délután. Az eseményre katonai tiszteletadás mellett került sor, az emlékművet Erdő Péter bíboros avatta fel. "Adja Isten, hogy példája ma is sokakat megszólítson, hogy ez a művészi síremlék felkiáltójel is legyen: nyitott szívvel és emelt fővel vállaljuk értékeinket, ne vesszünk el a hétköznapi hangzavarban, ne ragadjon el minket a forgószél, mint a száraz levelet, hanem álljunk szelíden, szilárdan, szótlanul is beszélve, mint ez az emlékmű az embernek és magyarnak oly kiváló Mádl Ferenc elnök úr sírja fölött" - fogalmazott beszédében Erdő Péter.

Orbán Viktor miniszterelnök Mádl Ferenc síremlékének avatásán
Orbán Viktor miniszterelnök Mádl Ferenc síremlékének avatásán
Fotó: Kovács Attila

A volt köztársasági elnök síremlékét Dr. Almási Balázs, a Corvinus Egyetem Táképítészeti karának adjunktusa tervezte. Az 1931-ben született Mádl Ferenc 1990 és 1993 között tárca nélküli miniszter, 1993-94-ben művelődés- és közoktatási miniszter, 2000 és 2005 között pedig a Magyar Köztársaság elnöke volt. Mádl 2011. május 29-én hunyt el, testét június 7-én helyezték örök nyugalomra.