Vizoviczkinak már nyolc hónapja szóltak, hogy bilincsben viszik el

2012.06.09. 08:45 Módosítva: 2012.06.09. 09:22

Az állam perelhető a megrendelt razziákkal okozott kárért - írja a Népszabadság, ami szerint az ügy négy rendőrgyanúsítottja önmagában kevés lett volna ahhoz, hogy megakadályozza V. László érdekeltségeinek rendőri ellenőrzését. A lap szombati száma szerint több volt rendőri vezető is állítja: ha ez mégis megtörténhetett, annak két oka lehet. Vagy magasabb beosztású rendőri vezetőket is megvesztegettek az ügyben, vagy a mostani gyanúsítottak mindenkori felettesei egyszerűen nem törődtek azzal, mi zajlik az irányításuk alatt álló szervezeteknél, ami viszont felveti a kérdést: bűnös hanyagságból vagy szakmai alkalmatlanságból tették-e mindezt.

Úgy tudni, vannak adatok arról is, hogy számos szórakozóhely azért kerülhetett olcsón V. László érdekeltségébe, mert a folytonos rendőrségi razziák miatt egy idő után már senki nem ment oda. Miután az üzlet gazdát cserélt, a rendőrségi razziák egyszeriben abbamaradtak.

Perelhető

Hegedűs László ügyvéd a lapban emlékeztet arra, hogy az erőszak vagy fenyegetés hatása alatt kötött szerződés semmis. Aki ilyen körülmények között veszítette el tulajdonát, eljárást indíthat a szerződés semmisségének kimondásáért, majd több címen is kártérítésért perelhet. Ez esetben pedig akár az állam is perelhető, hiszen az ő erőszakszervezete volt az, ami a gyanú szerint korrupt rendőrök közvetítésével a konkurencia megbízásából ellehetetlenítette a kérdéses szórakozóhelyeket.

Ha az ügyészség bizonyítani tudja a gyanúsításban megfogalmazott állítását, amely szerint V. László a konkurensei tönkretételéért is fizetett kenőpénzt, egyszersmind kőkemény bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az egykori tulajdonosok kényszer hatására adták el érdekeltségeiket, akkor a rendőrség törvénytelen közreműködése miatt jogosan illeti meg őket kártérítés - fogalmazott az ügyvéd.

A rendőrök meg sem közelíthették

Olyan rendőr, akit nem vesztegettek meg, gyakorlatilag nem is közelíthette meg azokat a szórakozóhelyeket, amik az éjszakai életben Vizónak becézett vállalkozó érdekeltségeibe tartoztak - írja mai számában a Magyar Nemzet.

A Magyar Prevenciós Alapítvány elnöke a lap szombati számában elmondta: egy rendőrt, aki a Hajógyári-szigeten lévő szórakozóhelyeken akart intézkedni, életveszélyesen megfenyegettek. Braun Mónika szerint az egyenruhások lehetőségei korlátozottak voltak, ha annak a vállalkozónak az érdekeltségeibe tartozó mulatók környékén akartak dolgozni, akit a napokban főtisztek megvesztegetésével gyanúsítottak meg, és helyeztek előzetes letartóztatásba.

A civil szervezet vezetője ezt onnan tudja, hogy a megfenyegetett rendőr őt kereste meg, hogy az alapítványon keresztül próbáljon fellépni a sziget diszkóiban folyó droghasználat ellen. Braun Mónika a lapnak azt mondta: már évek óta hallották, hogy a szigetet valamiért kerüli a hatóság. A rendőr megkeresése után sem mentek azonban be a veszélyesnek tartott szórakozóhelyekre - tette hozzá.

A civil szervezet munkatársainak ugyanakkor a mulatókat látogató fiatalok többször is elmondták, hogy ha valaki összeesett a tömegben vagy a diszkók környékén, azt a szórakozóhelyek alkalmazottai összeszedték, majd autóval a sziget valamely részén kitették. A mentőket azért nem értesítették, mert el akarták kerülni, hogy razziákat tartsanak.

A vesztegetési botrány egyik civil gyanúsítottjának, V. Lászlónak az egyik alkalmazottja a lapot úgy tájékoztatta, hogy az üzletember nyolc hónappal ezelőtt már kapott egy olyan jelzést, hogy hamarosan bilincsben viszik el.

Magas rangú rendőröket tartóztattak le

A Központi Nyomozó Főügyészség múlt pénteken gyanúsítottként hallgatta ki H. Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztálya speciális bűncselekmények elleni osztályának vezetőjét és K. Tamást, a BRFK közrendvédelmi főosztályának vezetőjét, akikkel vezető beosztású hivatalos személy által részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzetével visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette, valamint V. László és V. István civil személyeket, akikkel hivatali vesztegetés megalapozott gyanúját közölte. Az ügyészség gyanúja szerint az ügy egyik gyanúsítottjának, V. Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége van, illetve többnek a működését ténylegesen is irányítja. Neki dolgozott a másik gyanúsított, V. István, akinek a feladata az volt, "hogy e szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken - ezek bezárása érdekében - razziákat tartsanak". Ezenfelül tájékoztatnia kellett V. Lászlót az esetlegesen ellene irányuló rendőri eljárásról. A bíróság az őrizetbe vett két rendőrtisztet, a vállalkozót és egyik emberét múlt vasárnap 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte.