Egy hét spéttel értékel két évet az MSZP, szóba kerülhetnek a kéményseprők, lesz őszödözés, földbárózás, az LMP pedig elsüti a dutyi-mutyi rímpárt. A furcsa, változékony időjáráshoz illő parlamenti nap várható.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Napirenden az Orbán-kormány

    Lesz új törvényünk a kéményseprőkről és a génmódosított növények termesztéséről, máskülönben törvényhozási aprómunkával telhet a parlament heti ülésének első két napja. Csütörtökön politikai vitanapot rendeznek, Mesterházy Attila kezdeményezésére az Orbán-kormány teljesítményét tárgyalják ki.

  • "Két év, ami megrengette a világot" - értékeli napirend előtt a másik két ellenzéki párthoz képest egy hét késéssel a kormányt a szocialisták vezérszónoka, Józsa István. Utána Jávor Benedek az őszödi kultúra továbbéléséről beszél, majd a jobbikos Magyar Zoltán mondja el ugyanazt, amit aztán interpellációban is el fog.

  • A kormánypárti vezérszónokok közül a kereszténydemokrata Pálffy István az eladósodott emberről beszél, a rendészeti bizottság fideszes elnöke, Kocsis Máté józsefvárosi polgármester pedig a szigorú büntetőjogi rendszerről.

  • "Tehát a rokkantak sosem lesznek nyugdíjasok?" - teszi fel elsőként a kérdést a szocialista Tóth Csaba az emberi erőforrások miniszterének az interpellációk nyitányaként. Ezután a Jobbik és az LMP váltóban viszi tovább az elmúlt heteket uraló földbárótémát, Magyar Zoltán narancsbárókkal, Szabó Rebeka "lesz-e dutyi a földmutyiból" címmel támad.

  • A hangulatot Koszorús László öninterpellációja oldhatja arról, hogy mennyi pénzt is osztott szét a kormány a kisvállalkozóknak. Utána a szocialista Pál és Nemény képviselők párosgyakorlata következik az Erzsébet-utalványról. A jobbikos Ferenczi Gábor a tapolcai sürgősségi betegellátásról kérdez, majd a kereszténydemokraták öninterpellálója, Stágel Bence a szerhasználat visszaszorításával zárja az interpellációk sorát.

  • de erre már a képviselők is számítanak. Öt perccel a hivatalos kezdés után még csak lézengenek a kormánypárti padsorokban, és szokatlan módon a Jobbik képviselőinek többsége is távol van. Bezzeg a szocialisták, akik gyakran bojkottálják a kezdést, most sokan vannak - biztos nem tudják, hogy Kövér késni szokott.

  • A házelnök viccből most a szokásosnál öt perccel korábban érkezett. Egyből meg is adta a szót a szocialista Józsa Istvánnak, aki kétévet értékel.

  • "Ment-e a Fidesz által az ország elébb" - kérdezte archaizálva felszólalása nyitásaként Józsa István, aki szerint nem élünk jobban, mint két éve. Ráadásul a kilátások se jobbak. "Aki két év kormányzás után csak nyolcévezni tud, saját alkalmatlanságát ismeri el" - védte elővágással a várható kormányzati választ. Szó volt még a jogbiztonság hiányáról és a hiteltelenségről is. "Kisiklott a kormány politikája, de ez nem a sínen múlott, hanem Orbán Viktoron, a masinisztán" - mondta, majd vargabetűkről beszélt.

    01
    Fotó: Huszti István
  • A pávatáncnak búbolás lesz a vége, fejtette ki Józsa egy hosszúra nyúlt hasonlat végén, ami arról szólt, hogy Orbán politikája rossz. "Matolcsy tündérmeséje nem létezik" - utalt a nemzetgazdasági miniszter fantasztikus interjújára is, amit a CNN-nek adott. A felszólalás végén még Schmidt Mária is szóba került, akiről a Népszabadság címlapján is publicisztika jelent meg. A múlt héten Botka László beszélt arról, hogy nincs pedagógusnap tüntetés nélkül, ami az aznapi Népszabadság vezető anyaga is volt.

  • A Ház izgalmaival párhuzamosan Párizsban folytatódik a teniszbajnokság vasárnap félbeszakadt Djokovics-Nadal döntője. Ha magyar kereszténydemokrata mértékkel mérve is izgalmas dolog történik, arról itt is beszámolunk! A fiúk egyelőre melegítenek.

  • "Igaza van, amikor azt mondja, nem kell mindig nyolcévezni" - kezdte válaszát Cséfalvay Zoltán, aki ezután Józsa István háromszázmilliárdos költségvetési átcsoportosítási javaslatát elemezte ki. Józsa ugyanis a biztonsági tartalékokat csoportosítaná át jóléti költekezésre. Ez pedig Cséfalvay szerint hiba lenne, mert Spanyolországban bankválság fenyeget, és az EU szerint is csak úgy tartható a hiány, ha ehhez a tartalékhoz nem nyúlnak hozzá. "Ha ez az ajánlatuk, akkor írjanak levelet Barroso úrnak, és kérjék meg, hogy vonja vissza javaslatát a túlzottdeficit-eljárás felfüggesztéséről" - mondta, majd kérte a szocialistákat, hogy hozzanak végre egy javaslatot, amiben a kiadások és a bevételek összhangba hozhatók.

    02
  • "Önök javíthatatlanok" - kommentálta még a szocialisták tervét, hogy az adósság növelésével növeljék az életszínvonalat. Ezután a Munkások Újsága című lapból idézte Ferge Zsuzsát, aki szerint négymillió felé jár a létminimum alatt élők száma 2009-ben. Ezt arra válaszolta, hogy Gúr képviselő szerint a szocialisták idején kétmillióan éltek a létminimum alatt. Mondandóját a költségvetési stabilizáció és az államadósság csökkentésének kormányzati mantrájával zárta.

  • Jávor Benedek nagyon aktuális volt, témájául a hétvégén kiszivárgott videót választotta, amelyen az NFM egyik alkalmazottja arról beszél, hogy igenis be kell zárni a mellékvonalakat. A téma különösen kényes a kormánynak, aminek az egyik fő ígérete volt a bezárt szárnyvonalak újranyitása. Jávor sem hagyta ki a tündérmesés poénlehetőséget, majd rátért az oligarcházásra. Mert a videón arról is szó volt, hogy nem ott fejlesztik a vonalakat, ahol szükség volna rá, vasútvonalakat pedig tudjuk, kinek a cége épít.

    03
  • Reméljük nem, mert az igazából egy átok, mint valami kellemetlenebb bőrbetegség. Mármint nem a kormány hivatalos piacpártijának lennei, hanem városi tetőkertet birtokolni. Részletek ebben a klassz posztban.

  • "Azok a politikai erők, amik vasútvonalakat zártak be az elmúlt nyolc évben, megsemmisültek" - idézte Navracsicsot, majd azt mondta, ezek a cégek reinkarnálódtak. "Ami régen Strabag volt, átalakult Közgéppé. Ami régen 70:30 volt, átalakult száz százalék Fidesszé" - folytatta. Majd feltette a kérdést, hogy hogyan döntöttek a vasúti felújításokról. "Ilyen-olyan szempontok alapján" - idézte a videón szereplő tisztviselőt. Aztán kimondta: Simicska Lajos érdekei szerint. Simicskát a Fidesz pénztárnokának is nevezte. A magyar vasútvonalak túlárazására példaként Horvátországot hozta, ahol a milliárdos magyar költségekkel szemben egy kilométer pályát 237 millió forintból építettek ki. A felszólalást az oligarchabizottság felállításának követelésével zárta.

  • A kormány nevében Fónagy János államtitkár igyekezett követni Jávor felszólalásának logikáját, de nem tudta. Mindenesetre szerinte a "politikai kukkolásból" az LMP "árnyékra vetődése" lett. A videón szereplő személyt "pasasnak" nevezte, és mert nem közszereplő, csak D. G.-nek nevezte. Szerinte a felvételt olyanok készítették, akik sosem voltak az úriemberek listáján, D. G. pedig magánemberként magánbeszélgetett. A lényeg, hogy a Fidesz nem akarja bezárni a vasúthálózatot, hanem építi azt - ez utóbbit Jávor is elismerte, lásd közgépezés.

    04
  • Az államtitkár ezután arról beszélt, hogy a Fidesznek mindene a közösségi közlekedés, ezért is egységesíti a hálózatokat, a tarifarendszert és a menetrendeket, és dolgozik az egész rendszer stabilitását. Majd orvul felvett kalózfelvételről beszélt, amin egy felelőtlen ember beszél szamárságokat, mert élvezte, hogy figyelnek rá. "Személyemre is sértő, mert nem adtam okot sem a frakciójának, sem önnek, hogy ilyen szamárságokat állítson rólam. Engedje meg, hogy ezen személy szerint felháborodjak" - zárta válaszát.

  • A jobbikos Magyar Zoltán napirend előtt és interpellációként is elmondja ugyanazt a felszólalását, aminek a lényege, hogy narancsbárókról beszél a földpiaci fejlemények apropóján. "Idő szűkében konkrét ügyekkel nem jönnék" - adta meg az alaphangot. Felháborítónak nevezte, hogy indoklás nélküli pályázatokon, jogorvoslati lehetőség nélkül döntenek az állami földek bérbeadásáról. Azt is felháborítónak tartja, hogy őket feljelentésre buzdítják, de az adatokat, amely alapján feljelentést tehetne, titkosítják. "Az mellett sem mehetek el szó nélkül, hogy a szocialisták mekkora vehemenciával állnak ki a földügyekben" - ütött balra is, ennek apropóján elszámoltatást követelt és börtönt a szocialistáknak.

    05
  • Magyar szerint a kormány nem jár vidéken, mert ha járna, lecsúszott százezreket látna. "Az önök szájából számtalanszor elhangzott, hogy nem leszünk gyarmat" - mondta, majd arról beszélt, hogy Csányi Sándor, Nyerges Zsolt és Leisztinger Tamás cégei összesen tízmilliárdnyi támogatást nyertek. Szerinte ez bizonyítja, hogy igenis gyarmat vagyunk. "Az ország leggazdagabb egy százaléka vitte el a támogatások negyven százalékát" - mondta. "Egy hete be volt sürgetve, hogy a miniszter úr fontos kijelentésre készül, aztán kiderült, hogy ez annyi, hogy a földtörvény csúszik" - zárta felszólalását.

  • Lassan kezdődik a kérészrajzás. Pár példányt már több helyen láttak repülni, akinek van, az készítse a túrakenuját!

  • Fazekas Sándor agrárminiszter "érdeklődéssel hallgatta" Magyar átfogó felszólalását. Abban egyetértett Magyarral, hogy a szocialistáknak nagy a felelőssége. Erről aztán örömmel és hosszan beszélt. Saját programjukról annyit mondott, hogy szerinte átlátható a földpályáztatás rendszere, csak az ellenzék talál hét-tíz ügyet, amit folyton napirenden tart. "Ahol föld van, ott vita is van" - bonmot-zott. "Megkeressük a zöldbárókat, hogy átvegyünk tőlük földeket, amik az alapfunkcióhoz nem kapcsolódnak" - jelentette be. Magyarán, ígérete szerint elveszik a nagybirtokosok földjét, hogy a helyben lakó családi gazdálkodóknak adják. "Ernyőtörvény" - mondott még egy buzzwordot zárásként. Illetve azt, hogy Csányiék tízmilliárdját az összes támogatás hatszázmilliárdjának fügvényében kell megítélni.

    06
  • Most nem napi politikai aktuális ügy lesz napirenden, hanem egy hosszabb politikai társadalmi folyamat, kezdte felszólalását Pálffy. Szerinte ugyanis napjaink politikája megteremtette az eladósodott embert. "Szóval adósság" - mondta Pálffy, majd a peseta visszatérését vizionálta. "Hogyan kerültünk ide, erre már sokan sokszor sokféleképpen válaszoltak. Én most szeretnék a keresztény erkölcsön alapuló választ adni" - mondta. Ez pedig az volna, hogy a neoliberalizmus célja nem az ember szabadsága, hanem a piacoké. "Homo discredibilis" - sorolta be rendszertanilag értekezése tárgyát, akit a liberálisok hozták létre. Majd azt állította, hogy az eladósodott országok már adósságuk százszorosát fizették vissza.

  • "Eközben szerencsétlen Kovács Béla rendületlenül ott áll a téren és nézi a déli őrbódét, és megrökönyödésében halkan könnyezik. Ő vajon tényleg akkora senki lenne, hogy nem csak az ellenzék felejti el megvédeni, de a kormány is elfelejti kiutálni?" - teszi föl a kérdést Herizonford, a jó közepesen ismert mikroblogger. Tényleg, szegény, szovjetek által elhurcolt kisgazda ex-minisztert jobban elfelejtették, mint Palotás Jánost.

    szobor
    Fotó: herizonford.tumblr.com
  • "Lényegében két új osztály van a társadalomban, az adósok és a hitelezők osztálya" - váltott keresztény megközelítésről marxistára egy pillanatra. Majd az idő és az adósság összefüggésről beszélt, mert az uzsorás időt árul, pedig az idő felett csakis Isten rendelkezhet, majd eljut odáig, hogy az uzsorások jutalma nem lehet fény és pihenés. "Nem lenne igazságos" - értett egyet a 16. századi szerzővel.

  • Cséfalvay Zoltánnak a londoni tőzsde igazgatója jutott eszébe Pálffy felszólalásáról, de nem azért. Hanem mert ő nevezte az adósságot altatónak, amit bevettek a piacok. Majd a spanyol ingatlanlufiról beszélt, ami a bankválság okozója volt. A százmilliárdos mentőcsomag kilencven százalékra emeli a GDP-arányos államadósságot, mondta, ami Rogoff szerint már visszafogja a gazdasági növekedést. "Ezért alapvető fontosságú az adósság leépítése" - terelte a szót kedvenc témájára, hogy Magyarországon csökken az államadósság.

    08
  • "Napok óta kapkodjuk a fejünket" - kezdte a Magyar Nemzetet idézve felszólalását Kocsis Máté, aki szerint sajnálatos, de reményteljes az a történés, hogy rendőri vezetőket vesznek őrizetbe. A titkos nyomozás két éve tart, az őrizetbe vettek pont azokkal a szervezett bűnözői csoportokkal működtek együtt, akiket figyelniük kellett volna. Beszélt még a zsarolásos fenyegetésről is, amitől nagy örömére Pintér Sándor nem rémült meg. Végül a több tízezer, tisztességes rendőrről beszélt, és arról, hogy miattuk is fontos "a visszafordíthatatlan megtisztulási folyamat".

    09
  • A kormány nevében Kontrát Károly belügyi államtitkár beszélt arról, hogy a kormány programja is az volt, hogy helyreállítsák a közbiztonságot. Mint mondta, ez a kormány hozta létre a Nemzeti Védelmi Szolgálatot, amely a megbízhatósági vizsgálatokkal és a kifogástalan életvitel vizsgálatával felderíthet ilyen bűncselekményeket. Az ellenzék viszont nem támogatta a javaslatot, mert nem értette, miért is fontos a védelmi szolgálat, mondta. Megköszönte a Fidesznek, hogy az viszont belátta a kormány igazát. Utána még hosszan dicsérte kormányát.

    10
  • "Kérem, őrizzék meg a méltóságukat. Eddig nem sikerült, de próbálkozzanak továbbra is" - szólt oda a Kontrát felszólalását hangosan kommentáló ellenzéki képviselőknek Kövér házelnök. A napirendi felszólalások véget értek, Kövér most az EP-be távozó Bánki Erik lemondásáról tájékoztatja a parlamentet. Meglepetésre a hírt a kormánypártok tapsolták meg. Most a napirendi vita következik.

  • Az uzsorás időt árul, pedig az idő felett csakis Isten rendelkezhet.

  • "Az egyik MSZP-s beszólt a képviselői irodaházban, hogy ezek az LMP-sek nem tudnak öltözködni (mármint, hogy kb senki nem hord nyakkendőt meg inget) akkora barmok, ezután odamentek az LMP kommigazgatójához a szocik és közölték, hogy elnézést kérnek ez nem a párt hivatalos álláspontja".