A cetlis fideszest látják államfőként is Áderben

2012.06.12. 12:16
Hiába dobott vissza néhány törvényt Áder János, pozitív a megítélése a kormánypárti frakciókban. Sőt, több fideszes még mindig a korábbi frakcióvezetőt látja Áderben, aki nagy cetliken írta össze a teendőket. Ez a kép akkor változhat meg, ha államfőként tartalmi okok miatt is megvétóz több jogszabályt. Kormánypárti források szerint ennek megvan az esélye, erre utal szerintük, hogy Áder komoly alkotmányjogászokat keres a stábjába.

Nem okozott meglepetést, hogy Áder János államfő az elmúlt hetekben több törvényt is visszadobott az Országgyűlésnek, a kormánypártokban szinte mindenki számított hasonló lépésekre az új köztársasági elnöktől – állította az Indexnek több kormánypárti képviselő. Áderről szerintük tudni lehetett, hogy jogi kérdésekben jóval érzékenyebb lesz Schmitt Pálnál. Ezt Áder jogi végzettségével magyarázták, valamint azzal, hogy az első Orbán-kormány idején négy évig volt az Országgyűlés elnöke.

Május végén a médiatörvényt azért dobta vissza, mert egy zárószavazás előtti módosító indítvánnyal közvetlenül a végszavazás előtt írták át törvényt. Másnap erről Áder az MTI-nek azt mondta, hogy a jövőben is vizsgálni fogja „a törvények alkotmányosságát és formai megfelelőségét”. Múlt héten pedig ugyancsak formai okok miatt két másik törvényt (a kisajátításról szóló törvénymódosítást és a sportcélú ingatlanokról szóló jogszabályt) is visszaküldött. Tartalmi szempontból azonban nem kifogásolta a törvényeket, sőt a médiatörvényről azt írta, hogy azt tartalmilag minden tekintetben kifogástalannak találta.

Lezárt egy régi vitát

Az államfői vétó annak ellenére nem okozott konfliktust a kormányzaton belül, hogy Áder hivatala – kormányzati források szerint – erről előzetesen nem egyeztetett a kormányzattal. Többek között a vezető kormánypárti politikusok nyilatkozatai is arra utaltak, hogy Áder nyitott kapukat döngetett.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Múlt szerdán Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy rádióinterjúban azt mondta: igazságügyi miniszterként örül annak, "ha olyan lépések történnek, amelyek erősítik a jogbiztonságot Magyarországon". Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján pedig azt mondta: arra kérte a frakció tagjait, hogy a zárószavazás előtti módosító indítványok legyenek olyan ritkák a parlamentben, mint a fehér holló. Szerinte, ha egy törvényjavaslatot az utolsó pillanatban kell módosítani, az arra utal, hogy az előkészítésével probléma van. Hozzátette: azzal, hogy Lázár Jánost vette át a Miniszterelnökség vezetését, lehetővé válik, hogy az egyeztetéseket időben elvégezzék.

Egy kormányzati tisztséget is betöltő frakciótag szerint az államfői vétó miatt azért nem alakult ki konfliktus, mert a kormányzat előbb-utóbb fellépett volna a zárószavazás előtti módosító indítványokkal szemben. Az államfői vétók nélkül azonban ez a folyamat valószínűleg később indult volna be. Az Alkotmánybíróság pedig formai okok miatt várhatóan amúgy is megsemmisítette volna ezeket a törvényeket, mondta a forrás. Egy másik frakciótag ehhez annyit tett hozzá, hogy zárószavazás előtti módosító javaslatokról hosszabb ideje vita folyt a frakcióban. A képviselő szerint többször is előfordult, hogy a jogász végzettségű frakciótag „szabálytannak”, „nem elegánsnak” nevezték ezt a megoldást. Bár képviselők kivétel nélkül pozitívnak tartották Áder fellépését, többen hozzátették: az államfő ezzel egyértelműen jelezni kívánta, hogy nem lesz „aláírógép”.

Áder be is keményíthet

Fotó: Kovács Attila

A kormánypárti frakciókban Áder megítélését nagyban befolyásolja, hogy a jövőben is csupán formai, vagy pedig már tartalmi okokra hivatkozva is visszadob-e jogszabályokat. Erről megoszlott a képviselők véleménye. Több kormánypárti politikus azt állította, hogy az elmúlt hetekben Áder kijelölte azt az irányt, amelyhez várhatóan tartani magát a jövőben is. Szerintük ha Ádernek komolyabb kifogásai lesznek, azokat informálisan fogja jelezni. Ezzel szemben a Fidesz azon képviselői, akik több ciklus óta a párt parlamenti frakciójában ülnek, arról beszéltek, hogy komolyabb konfliktusokat is felvállalhat az államfő.

A jogalkotási folyamatot közelről ismerő egyik fideszes parlamenti képviselő az Indexnek arról beszélt, hogy szerinte Áder tartalmi kérdések miatt is visszadobhat több törvényt. A képviselő ezt arra alapozta, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal meg akarja erősíteni a jogi és alkotmányossági igazgatóságot. A politikus úgy tudja, hogy az igazgatóságra jelenleg is komoly alkotmányjogászokat keresnek. A Fidesz szűkebb vezetésének döntéseire rálátó forrás pedig azt mondta: Áder minden olyan javaslatot visszadobhat, amelyek szerinte jogilag problémásak, így akár tartalmai okok miatt is élhet vétójogával. Szerinte ez pedig akár Orbán Viktor kormányfő és Áder János közötti konfliktusok is vezethet. A források hozzátették: csak találgatnak, Áder személyisége miatt következtetnek erre.

Május eleji megválasztása után az MTI-nek egy erre vonatkozó kérdésére Áder azt felelte: „kizárólag az alaptörvény szerint fogok eljárni. Ez azt jelenti, hogy ha száz kifogástalan törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat alá fogom írni. Ha pedig száz rosszat, hibásat, mind a százat vissza fogom küldeni.” Míg Schmitt megválasztása után arról beszélt, hogy a törvényhozás motorja kíván lenni, addig Áder megválasztása utáni beszédében annyit mondott "Magyarország köztársasági elnökeként magam is maradéktalanul viselni fogom az alaptörvényben rám rótt felelősséget".

Listát hurcolt a teendőkről

Áder azzal is felkeltette a figyelmet, hogy a múlt héten, miután az utcán megtámadták Schweitzer József nyugalmazott főrabbit, nem csupán elítélte a történteket, de a lakásában is felkereste Schweitzert. A kormánypárti képviselők erről a gesztusról is pozitívan beszéltek, mindössze néhány forrás tette hozzá, hogy szerintük Áder „túl magasan kezdett”. Ezzel arra utaltak, hogy egy hasonló, de komolyabb incidensnél Áder nehezen tudja fokozni az együttérzését. Ezek ellenére az Index által megkérdezett kormánypárti képviselők többségének Áderről, mint államfőről nem volt kiforrott véleménye. Ezt azzal indokolták, hogy a beiktatása óta mindössze egy hónap telt el.

Fotó: Koszticsák Szilárd

Egy, több ciklus óta a Fidesz-frakcióban dolgozó képviselő szerint minden fideszesben él egy kép Áderről, de ez főként ahhoz kötődik, hogy Áder milyen volt frakcióvezetőként, illetve házelnökként. „Precíz, alapos, karakán” – mondta Áderről a politikus. Szerinte mindezt az írja le a legjobban, hogy Ádernél frakcióvezetőként mindig volt egy nagy lista, ami a napi teendőket tartalmazta. A politikus emlékei szerint Áder a nap végére rendszerint átfirkálta az összes felsorolt teendőt, ennek érdekében pedig akár késő este is hajlandó volt telefonálgatni. Államfőként azonban még nem látta Ádernél a listákat tartalmazó jegyzetfüzetet, tette hozzá a fideszes politikus.