Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Sajnálják a West Balkán-ügy vádlottjai

2012.06.12. 12:35

Sajnálkozását kifejezve minden ügyvéd és vádlott felmentést kért a West Balkánban történt, három halálos áldozatot követelő diszkótragédia miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A korábban és kedden előadott védőbeszédek szerint részben bűncselekmény, részben bizonyítékok hiányában kellene felmenteni Sz. Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézmény bérbeadóját, K. Tamás és Cs. József rendezvényszervezőt, valamint a program biztonságáért felelős H. Istvánt, akiket az ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolt meg.

Ezért a bűncselekményért a törvény szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A ügyész korábban a vádbeszédében letöltendő szabadságvesztést kért a vádlottakra. Leszögezte: 2011. január 15-én a tragédiát az okozta, hogy a megengedettnél sokkal több fiatal jutott be a szórakozóhelyre, a biztonsági szolgálat pedig nem megfelelően működött.

A védelem szót kér

Kedden Bérdi Zsolt ügyvéd a negyedrendű H. István vádlott védelmében kiemelte: a kerületi önkormányzatnál az volt a szokás – amelyet az akkor hatályos szabályozás tett lehetővé –, hogy a rendezvényeket szervezőik csak néhány nappal az esemény előtt jelentették be, így hatósági ellenőrzés már nem nagyon lehetett. Nem véletlen, hogy az eset után átfogóan és radikálisan szigorították a jogterület szabályozását – fűzte hozzá.

A védő bírálta a rendőrséget is. Szerinte elfogadhatatlan, hogy amikor egyre nagyobb tömeg gyűlt össze a West Balkán előtt a Nyugati téren, ahol számos térfigyelő kamera működik, az illetékes kapitányságon fel sem merült, hogy kiküldjenek egy járőrt vagy legalább tájékozódjanak az ott történő eseményekről. Amikor pedig valaki telefonon próbált bejelentést tenni, azzal hárították el, hogy majd másnap személyesen tegye meg – fűzte hozzá.

Bérdi Zsolt megjegyezte: az eset egyes szemtanúi, résztvevői 14 éves lányok voltak, akik saját bevallásuk szerint is este tíz órakor indultak szórakozni a budapesti éjszakába. A védő szerint mindez nem tartozik a büntetőjogi felelősség körébe, de hozzájárulhatott a történtekhez, ezért is volna igazságtalan, ha minden felelősséget a négy fiatalembernek kellene viselnie a szörnyű tragédia miatt.

A West Balkán-per tavaly novemberben
A West Balkán-per tavaly novemberben
Fotó: Huszti István

Bérdi Zsolt felvetette azt is, hogy az események menetét döntően befolyásolhatta a szervezők „nyerészkedése”, hiszen csak nekik lehetett érdekük, hogy minél több fizető vendégük legyen. Hraneket 1500-1800 fős várható létszámról tájékoztatták, miközben a Facebookon már előzetesen több ezren jelezték, hogy ott akarnak lenni a bulin, a szervezők pedig négyezer karszalagot rendeltek aznap estére – mondta a védő.

Megjegyezte: a nagy tömegben voltak, akik viccből megtolták az előttük állókat, és így beindult a dominóeffektus, ami a zsúfolt lépcsőházban jelentősen növelhette egy tragédia esélyét. A biztonsági szolgálat vezetőjének ügyvédje kiemelte: védence minden tőle telhetőt megtett a tragédia elhárítása érdekében, előzetesen jelezte, hogy több biztonsági őrre volna szükség, utána pedig kivette a részét a mentésből. A vádlottra vonatkozó foglalkozási szabályok meglehetősen bizonytalanok, hézagosak, ezek alapján nehéz megalapozottan állást foglalni a büntetőjogi felelősség kérdésében – jelentette ki az ügyvéd.

A vád szerint

Az ügyész válaszában kiemelte: ha csak a megfelelő számú fiatalt engedik be a rendezvényre, ha elegendő és kellő felkészültségű a biztonsági személyzet, akkor minden bizonnyal nem történt volna tragédia, és ennek logikus következménye a szervezők, illetve a biztonsági szolgálat vezetőjének elmarasztalása.

A vádlottak az eljárás során mindvégig tagadták bűnösségüket, és kedden az utolsó szó jogán is azt mondták, hogy sajnálják ami történt, még az is lehet, hogy itt-ott hibázhattak, de bűncselekményt nem követtek el, ezért kérik felmentésüket.

Az elsőfokú bíróság június 27-ére tűzte ki az ítélethirdetést a West Balkán-ügyben.

Diszkóbaleset

A Nyugati téri – azóta bezárt – szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel pánik tört ki, és a mintegy háromezer fiatal a lépcsőházban rekedt, a kialakult tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek. Az ügyészség szerint a vádlottak a szabályokat bérbeadóként, szervezőként, illetve a biztonsági szolgálat vezetőjeként hanyag módon megszegték, és ezzel előidézték a tragédiát.