Tarlós nem hívta meg a dugódíj kritikusait

2012.06.13. 14:36
Csütörtökön tart egyeztetést a fővárosi kerületek polgármestereivel Tarlós István a dugódíjra vonatkozó terveiről. A főpolgármesternél tartott megbeszélésről azonban hiányoznak majd azok, akik korábban kritikus véleményt fogalmaztak meg az eddigi ötletekkel kapcsolatban.

Eddig hiába vártak pontos információkat a dugódíj bevezetésével kapcsolatban a terv fő támogatójától, a fővárosi önkormányzattól a kerületek vezetői, csütörtökön viszont egyeztetést tart a témában Tarlós István.

A főpolgármester korábban azt állította, hogy stabil 20 milliárd forintos éves bevételt jelentene az önkormányzatnak a behajtási díj bevezetése, de a kamerák, és behajtó kapuk telepítéséhez először 15 milliárd forintot kellene költeni a rendszer kialakítására.

A Pokorni Zoltán vezette XII. kerület az elmúlt napokban a Magyar Hírlapban megjelent cikkben jelezte fenntartásait dugódíjjal kapcsolatban. Hiányolta, hogy hivatalos tájékoztatást mindeddig nem kapott, ezért csak a sajtóértesülésekre támaszkodhat a terv megítélésében, érdemi véleményezésre viszont csak a hatásvizsgálatok és a kidolgozott tervek áttanulmányozása után kerülhet sor.

A hegyvidéki önkormányzatnál elmondták azt is, hogy a feltételezhető övezeti határokon hiányoznak a P+R parkolók, amelyeknek a bevezető utak torlódási zónáján kívül kell lenniük. A XII. kerületben például nincs erre alkalmas terület a tömegközlekedési útvonalak közelében. Az önkormányzatnál leszögezték nem ellenzik az ötletet, de csak megfelelő előkészítés után, és nem forrásbővítési eszközként támogatják a bevezetését.

Hasonlóan kritikákat fogalmazott meg a III. kerület polgármestere, Bús Balázs is. Óbuda polgármestere szerint a belvárost védő behajtási díj a külső kerületekben torlódásokat okozna, ezért kétzónás, de az egész fővárosra kiterjedő dugódíjat javasolt. Azaz, hogy már a városhatárnál is dugódíjat kelljen fizetni.

Úgy tudjuk, a két polgármester nem kapott meghívót a csütörtöki egyeztetésre.

Szűcs Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a főpolgármester polgármestereket hívott meg a csütörtöki megbeszélésre, de nem mindet, csak körülbelül hatot.

Tarlós István lapunknak elmondta, hogy a dugódíj előkészítése fővárosi rendeletalkotási jog. Azt egy demokratikus lépésnek tartja, hogy meghívott néhány polgármestert, mert kíváncsi a véleményükre. Hozzátette: meghívhatta volna mind a 23 polgármestert, de nem plenáris politikai vitát, nem egy liberális klubot akart, hanem szakmai konzultációt, amit ésszerűbb egy szűkebb körben elvégezni. Az egy más kérdés, közölte, hogy nem azzal fogják megvitatni a dugódíj kérdését, aki azt mondja, hogy mindenki fizessen adót, aki belép a városba.

Mint megtudtuk, a dugódíjra vonatkozó koncepciót még nem készítette teljesen a BKK, ezért arról csak nagy vonalakban lehet szó. Az egyeztetés fő témája a dugódíj mellett a fővárosi tulajdonú mintegy ezer kilométernyi főút 70 százalékának átadása lehet a kerületi önkormányzatok számára.