Lekapcsolták a netes drogterjesztőket

2012.06.13. 14:50

Az NNI nyomozói letartóztattak négy embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők üzemeltették a Dexter's Chemstore nevű, dizájner drogok árusításával foglalkozó honlapot. K. Viktort előzetes letartóztatásba helyezték, élettársa, B. Ildikó és annak két huszonéves gyermeke szabadlábon védekezhetnek.

Futárral küldték az árut

Csákó Ibolya, az ORFK Bűnügyi Főosztályának nyomozója elmondta: a BTK márciusi szigorítása miatt az eddig nem szabályozott kábítószerek terjesztői megpróbáltak megszabadulni árukészletüktől. A Dexter's honlapjának üzemeltetői Szlovákiába költöztek, ahol az általuk árult szerek árusítását még nem szabályozták, onnan pedig május 7-től hetente kétszer, futáron keresztül küldték el az árut a magyarországi címekre.

A honlap üzemeltetőit a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai tartóztatták le június 4-én Budapesten, a szlovák Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal Nemzeti Drogellenes Osztályával közös akcióban. A XII. kerületi lakásban tartott házkutatás során nagy mennyiségben kerültek lefoglalásra előre becsomagolt címzetteknek kézbesítetlen küldemények, a lefoglalt anyagok közül a 4-MEC nevű kábítószernek, a többi pszichoaktív készítménynek minősül. A házkutatás során megtalálták a honlap működtetéséhez szükséges technikai háttér egy részét is. A szlovák nyomozók eközben négy kilogramm kábítószergyanús anyagot találtak azon a komáromi telephelyen, ahol a gyanúsítottak feltehetőleg az árut csomagolták és szortírozták.

A nyomozó szerint a gyanúsítottak 150-180 csomagot adtak fel hetente, csomagonként 2500-5000 forintos értékben. Május és június között, szűk egy hónap leforgása alatt nagyjából 220 kilogramm kábítószert küldtek szét, amivel 22 millió forintos bevételre tettek szert. Az áru nagy részét Kínából és Indiából szerezték be.

Ha a bűnössége bebizonyosodik, az első rendű vádlott K. Viktor nagy mennyiségű kábítószer terjesztéséért akár 10-15 éves börtönbüntetést is kaphat. Csákó szerint a gyerekek, B. Péter és B. Máté nem tudtak róla, hogy amit csinálnak illegális, ők feltehetőleg csak a csomagolásban segédkeztek.

A mefedron 2010-től tiltólistán

A dizájner drogok 2010 nyarán kezdtek elterjedni Magyarországon és hónapok alatt hatalmas népszerűségre tettek szert a fiatalok körében. Legismertebb közülük a katiként is ismert mefedron nevű, eredetileg növénytápsóként használt szer és a dzsinaként emlegetett GBL nevű kémiai oldószer. A mefedron az EU-ban és Magyarországon már 2010 végén tiltólistára került, azóta viszont több tucat új dizájner drog került a piacra.

Dizájner drogként általában azokat a kábítószereket szokás emlegetni, amit valamilyen tiltólistán szereplő kábítószer kémiai összetételének módosításával hoznak létre. Az így létrejövő szer hatása nagyrészt megegyezik az eredeti kábítószerrel, de a módosítás miatt már nem szerepel az illegális szerek listáján. Az idén április 3-án életbe lépett kábítószerek visszaszorítását célzó rendelet a hagyományos kábítószereket felsoroló A és B listán kívül tartalmaz egy úgynevezett C listát is, ami az alapvegyületeket sorolja fel, ezzel lehetővé teszi ezeknek a kábítószereknek a szabályozását is. A dizájner drogok elleni hatékony fellépést megnehezíti, hogy ezek a szerek nem szerepelnek az ENSZ Egységes kábítószer-egyezményében, így országonként különböző szabályozás vonatkozik rájuk. Emiatt tudott a Dexter's Chemstore is zavartalanul tovább működni a rendelet életbe lépése után is.