Assange-ot ki kell adni Svédországnak?

2012.06.14. 17:04
Elutasította a brit Legfelsőbb Bíróság csütörtökön Julian Assange kiadatási ügyének újratárgyalását, így egy lépéssel közelebb került a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója ahhoz, hogy a brit hatóságok kiadják Svédországnak.

A bíróság úgy határozott, hogy Assange-ot ki kell adni Svédországnak.

A jelenleg Nagy-Britanniában élő, 40 éves ausztrál állampolgár portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 400 ezer amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt néhány évben ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek.

A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözik, Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján. Egyikük nemi erőszakkal, másikuk szexuális zaklatással vádolja a WikiLeaks alapítóját, aki korábban Svédországban élt.

Assange tagadja a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja. A brit Legfelsőbb Bíróság májusban elutasította Assange fellebbezését svédországi kiadatása ellen. A bíróság szóvivője kedden közölte, hogy Assange kiadatási ügye újratárgyalását kérte a Legfelsőbb Bíróságtól.