Hivatásos rendőr lehet a Vadász

2012.06.14. 20:31 Módosítva: 2012.06.14. 20:31

A köztévé híradójának értesülései szerint egy, a Köztársasági Őrezredben szolgáló, a Külügyminisztériumban objektumőrként dolgozó hivatásos rendőr az a Vadász néven ismertté vált személy, aki a múlt héten egy emailben megzsarolta a rendőrséget. Az M1 esti híradójában azt közölték, hogy az ügyészség kilenc nap alatt azonosította és fogta el a férfit, házkutatást tartottak a Külügyminisztériumban és a gyanúsított lakásán is.

Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt még májusban feljelentést tett vezető beosztású rendőrök és civil személyek ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség június elsején közölte, hogy gyanúsítottként hallgatta ki H. Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztálya speciális bűncselekmények elleni osztályának vezetőjét és K. Tamást, a BRFK közrendvédelmi főosztályának vezetőjét. Őket vezető beosztású hivatalos személy által részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzetével visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítják. A vizsgálat kiterjedt mások mellett Vizoviczki Lászlóra, akinek több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége van, illetve többnek a működését ténylegesen is irányítja.

Miután az ügyészség nyilvánosságra hozta a büntetőeljárás megindítását, egy ismeretlen emailt juttatott el a szolgálat elektronikus levelezési rendszerébe, azzal a szöveggel: „Az arcotok már megvan, 10 000 000 millió forint minden emberetekért. Vadász”

A fenyegetés nyomán a Belügyminisztérium közölte: a miniszter irányítása alatt álló testületek „képesek megvédeni az állományt és családtagjaikat [...] a nyilvánvaló zsarolás nem befolyásolja a Belügyminisztérium meghatározó célkitűzései, a korrupció elleni harc, az alvilág felszámolására irányuló tevékenységek végrehajtását".

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt közölte: a fenyegető e-maillel kapcsolatban csütörtökön a Budapesti Nyomozó Ügyészség zaklatás vétségének gyanúja miatt hallgatott ki gyanúsítottként egy személyt, aki a rendőrség hivatásos állományú tagja. A főtörzsőrmester a hírek tagadta, hogy ő küldte a fenyegető e-mailt és panaszt tett a gyanúsítás ellen. A rendőrt nem vették őrizetbe, szabadlábon védekezhet.