Nem sziklamászó-balesetben halt meg a lány

2012.06.14. 13:09 Módosítva: 2012.06.14. 16:57
Szombaton egy szikla talált fejbe egy lányt a pusztamaróti kőfejtőben. A sziklamászó másnap belehalt sérüléseibe. A rendőrségi közelmény sziklamászó balesetről beszél, a szemtanúk szerint azonban az érthetetlen módon lezuhanó kő akár egy turistát is eltalálhatott volna. A helyszínen tartózkodók a mentőhelikopter késlekedését is megemlítették.

A rendőrségi közleménnyel szemben nem hegymászóbaleset történt szombaton egy gerecsei sziklamászó helynél, tudtuk meg szemtanúktól. „Léber Gabriella tájékoztatása szerint a 25 éves nő két társával a pusztamaróti kőfejtőnél mászókötél és karabinerek segítségével, de sisak nélkül ment fel a vörösmészkő sziklára. Már lefelé tartott, mikor társai látták, hogy egy téglányi szikladarab zuhan le a magasból. A földön állók félre tudtak ugrani a kő elől, a nő azonban már nem tudott kitérni, a szikladarab eltalálta.” – szól a hivatalos tájékoztatás.

A 25 éves lányt azonban nem sziklamászás közbenszenvedett balesetet, hanem a sziklafal alatti térségen állt, amikor egy felülről érkező kő fejbe találta, mesélték az Indexnek szemtanúk. Ez már csak azért is fontos, mert a terület nem csupán sziklamászók által látogatott hely, a kilátás miatt kirándulók is rendszeresen feltűnnek. A terület fenntartója még erdei padokat és asztalt is elhelyezett a közelben.

Annak a rendőrségi közleményben hangsúlyozott elemnek, hogy a lányon nem volt sisak, nem volt jelentősége a balesetnél, hiszen állhatott volna lenn egy kiránduló is, emelte ki egy mentésben segédkező sporttárs. „Teljes mértékben vétlen volt ő is, és akik vele voltak. Bármelyik turistával előfordulhatott volna, aki az udvarban nézelődik.” – írta levelében Fábián Levente.

A témával foglalkozó fórumokon feltűntek olyan vélemények, hogy valakik fentről, szándékosan dobáltak köveket, nem feltétlen ártó szándékkal, hanem akár csak gyerekes csínyből, nem tudván, hogy állnak-e odalenn. Erről a feltételezésről az általunk megkérdezettek nem akartak nyilatkozni. Egy szemtanú megjegyezte, hogy a szikla tetejét vastag föld borította, nem pedig laza kövek, így annak kicsi a valószínűsége, hogy csak úgy maguktól kövek essenek le. A fal körüli sávot biztonsági okokból kerítéssel vették körül, így tudható volt, hogy oda bemenni már nem szabad. „Ahogy rohantam a sziklához segíteni, egy tízéves korú gyerekekből álló csoportot láttam a tanárnőjükkel – mesélte Komjáti Zoltán. A csoport a kerítésen kívül állt, és mikor a mentés után visszamentek, már nem voltak ott.

A rendőrség csütörtök délelőtt megerősítette, hogy az eseménnyel egyidőben egy iskolás kirándulócsapat is tartózkodott a sziklaszirt közelében, akiket a nyomozók szerdán meghallgattak, de nem merült fel olyan információ, amely a gyermekek felelősségét megalapozná.

A  Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt büntetőeljárás folyik. Szakértők bevonásával vizsgálják, honnan és minek hatására zuhanhatott le a szikladarab, illetve, hogy valakit terhel-e büntetőjogi felelősség a halálesettel összefüggésben, olvasható a police.hu-n.

Léber Gabriella lapunknak elmondta, a nyomozás során tisztázták, hogy a 25 éves
nő a sziklafal előtt a földön állt, mikor fejére esett a szikladarab.

A mentőhelikopter eltévedt

Kérdéseket vet fel még a mentés késlekedése is. A mentőket Fábián Levente majd Komjáti Zoltán hívta a 104-es számon, jelezve, hogy a nyílt koponyasérülés miatt helikopterre van szükség. Az erdei úton ugyanis nem lehet szállítani a sérültet. A lányt életben tartó társaság gyakorlott mászókból állt. Egy polgári életben tűzoltóként dolgozó férfi és egy lengyel hegyi mentő volt a sérülttel, ők adták meg a hely GPS-koordinátáit is, amelyet bediktáltak a telefonba. A helikopter azonban csak 40 perccel később tűnt fel a szemtanúk szerint, ám elrepült felettük.

Újabb telefonra volt szükség, hogy a helikopter visszaforduljon, és újabb tíz perccel később megtalálja a sérültet. A helyszínen tartózkodó mászóknak a pilóták azt mondták, hogy a diszpécsernek leadott koordináták nem jutottak el hozzájuk. A balesetet szenvedett lány vasárnap a kórházban elhunyt.

„A rögzített adatok, a dokumentáció alapján kijelenthető, hogy a mentőszolgálat mentésirányítói a bejelentést követően a mentőautót és a mentőhelikoptert is azonnal riasztották a helyszínre.  A helikopter a riasztást követő 22. percben a megadott helyszínen leszállt” – tájékoztatta az Indexet Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója.

Hozzátette, a helyszín azonosítása a környéken található számos kőfejtő miatt, a megadott koordináták ellenére – ezek pontossága mindvégig bizonytalan volt – nehézséget okozott. A mentőautó személyzete eközben úttalan utakon próbált a sérülthöz jutni, végül egy speciális terepjáró jármű segítségével, a mentőautót hátrahagyva jutott el a személyzet és a felszerelés a sérülthöz, ahol az ellátásba ők is bekapcsolódtak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport