Az őrezred menesztette a fenyegetőző Vadászt

2012.06.15. 14:15 Módosítva: 2012.06.15. 15:00

A Köztársasági Őrezred parancsnoka megszüntette a szolgálati viszonyát annak a Külügyminisztériumban objektumőrként szolgáló rendőrnek, aki a gyanú szerint "Vadász" álnéven e-mailben életveszélyesen megfenyegette a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársait. Az ügyészség kilenc nap alatt azonosította a Köztársasági Őrezrednél szolgáló főtörzsőrmestert, házkutatást tartottak a Külügyminisztériumban és a gyanúsított lakásán is.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség csütörtökön zaklatás vétségének gyanújával hallgatta ki a gyanúsítottat. A főtörzsőrmester a hírek szerint tagadta, hogy ő küldte a fenyegető e-mailt és panaszt tett a gyanúsítás ellen. A rendőrt nem vették őrizetbe, szabadlábon védekezhet.

Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat korrupciós bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt még májusban feljelentést tett vezető beosztású rendőrök és civilek ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség június elsején közölte, hogy gyanúsítottként hallgatta ki H. Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szervezett bűnözés elleni főosztálya speciális bűncselekmények elleni osztályának vezetőjét és K. Tamást, a BRFK közrendvédelmi főosztályának vezetőjét.

Őket vezető beosztású hivatalos személy által részben kötelességszegéssel, részben hivatali helyzetével visszaélve, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítják. A vizsgálat kiterjedt mások mellett Vizoviczki Lászlóra, akinek több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége van, illetve többnek a működését ténylegesen is irányítja.

Miután az ügyészség nyilvánosságra hozta a büntetőeljárás megindítását, egy ismeretlen emailt juttatott el a szolgálat elektronikus levelezési rendszerébe, azzal a szöveggel: „Az arcotok már megvan, 10 000 000 millió forint minden emberetekért. Vadász”

A fenyegetés nyomán a Belügyminisztérium közölte: a miniszter irányítása alatt álló testületek „képesek megvédeni az állományt és családtagjaikat [...] a nyilvánvaló zsarolás nem befolyásolja a Belügyminisztérium meghatározó célkitűzései, a korrupció elleni harc, az alvilág felszámolására irányuló tevékenységek végrehajtását".

A rendőri vezetőket érintő korrupciós ügyben eddig hat embert gyanúsítottak meg, négy vezető beosztású rendőrtisztet és két civilt, valamennyien előzetes letartóztatásban várják a tárgyalás megkezdését.