no

Göbölös László lesz az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója

2012.06.15. 19:08 Módosítva: 2012.06.15. 19:14

A belügyminiszter előterjesztésére Orbán Viktor miniszterelnök július elsejei hatállyal Göbölös Lászlót nevezte ki az Alkotmányvédelmi Hivatal (korábban Nemzetbiztonsági Hivatal) főigazgatójának. Az erről szóló miniszterelnöki határozat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormányfő még tavaly decemberben mentette felmentette tisztségéből Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi főigazgatóját. Az altábornagy maga kérte felmentését Pintér Sándortól, aki a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter jogkörében eljárva Göbölös Lászlót bízta meg a főigazgatói feladatok ellátásával.

Göbölös László
Göbölös László
Fotó: Soós Lajos

A kormany.hu-n fellelhető információk szerint Göbölös László ezredes 1981 óta teljesít hivatásos szolgálatot, 1999 óta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat hivatásos állományának tagja. Vezette a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Műveleti Koordinációs Igazgatóságát, majd "meghatározóan járult hozzá" a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Információ-Feldolgozó Igazgatóságának megalakításához.

Májusi nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán Göbölös László azt mondta: a szervezetnél nagyon sok olyan terület van, mint például a kémelhárítás, gazdaságbiztonság és értékelés-elemzés, ahol a feladatokat újjá kellett építeni. Tapasztalatai szerint "rendkívül jó képességű munkatársak vannak az AH-nál, azonban azt látni kell, hogy az állomány mintegy 30 százaléka az elmúlt 3-4 évben került a hivatalhoz, így a szakmai továbbképzésükre feltétlenül szükség van". Fontos feladatnak nevezte még az információszerzés alapját képező hírforrás-rendszer felépítését, újjáépítését.

Göbölös László volt az, aki idén áprilisban aláírta a kormány és az UD Zrt. közötti peren kívüli egyezséget a hivatal képviseletében. A cég 2010 februárjában indított 1,7 milliárd forintos kártérítési pert a Nemzetbiztonsági Hivatal a magyar állam ellen, miután az NBH 2008. szeptember 10-én Laborc Sándor főigazgató feljelentése nyomán házkutatást tartott a cég székházában, ahol különböző adattároló eszközöket és iratokat foglalt le. A cég ellen számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény vétsége és más bűncselekmények miatt nyomoztak, de a büntetőügy megszűnt. Külső szakértők 391 milliós tehertételt állapítottak meg, végül pedig 265 millióban állapodtak meg a peres felek, amit négy egyenlő tételben rendeztek.