Nem kellenek szocialista utcanevek Pécsett

2012.06.15. 18:06

A jövő héttől Wass Albert néven fogják számon tartani a korábbi Marx utcát Pécsett, amennyiben a városi közgyűlés elfogadja az összesen hét utca nevét megváltoztató előterjesztést. A Nagy Csaba alpolgármester által jegyzett előterjesztés azzal indokolja a változtatásokat, hogy az utcák olyan személyek után kapták a neveiket, akik önkényuralmi rendszerek megalapozásában, kiépítésében, vagy fenntartásában vettek részt – írja a Dunántúli Napló.

A tervezet szerint a Frankel Leó utcából Pákolitz István, a Károlyi Mihály utcából Málics Ottó utca, a Marx útból Wass Albert út, a Népfront utcából Ember Kálmán, a Ságvári Endre utcából Tétény, a Sarló utcából Eck Imre, míg a Kalapács utcából Bazsarózsa utca lehet. A változásokkal járó okmánycserék mind a lakosság, mint a helyi vállalkozások számára ingyenesek lesz, hiszen az utcanevek megváltoztatása önkormányzati döntés eredménye. A városnak az átnevezések költsége mintegy négyszázhúszezer forintot fog jelenteni, amibe beletartozik az utcanév-táblák beszerzése és elhelyezése is.

A Dunántúli Napló értesülései szerint a megyében nem csak Pécsett szeretnének utcákat átnevezni, hasonló tervezet van napirenden Harkányban is, ahol internetes szavazást is indítottak. A versenyen igen sok szavazatot kapott Horthy Miklós és Wass Albert is.