A kormány nagyon alkalmazkodókész volt

2012.06.18. 20:17

Az elmúlt egy év, különösen az utolsó fél év fejleményei azt mutatják, hogy a magyar törvénymódosítások eurokonformnak bizonyultak, és a kormány nagyon alkalmazkodókész volt - jelentette ki Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára hétfőn egy bécsi sajtóbeszélgetésen. Szerinte erre utal a Velencei Bizottság állásfoglalása, az Európa Tanács főtitkárával és az Európai Bizottsággal folytatott párbeszéd is.

A magyarországi szimbolikus politizálás terén vannak dolgok, amelyek feltűnést keltenek, talán a szóhasználat terén is, a másik oldalon azonban a fősodorbeli politikát tekintve – a magyar EU-elnökséget is figyelembe véve – egyértelműen a „konszolidáció" irányába mutatnak a fejlemények, jelentette ki.

Orbán Viktor és Áder János közelmúltbeli látogatása is egyértelmű jel volt, hogy azok az aggodalmak, amelyek néhány hónapja még nagyon intenzíven foglalkoztatták a nemzetközi sajtót, nem bizonyosodtak be - mondta. Kiemelte emellett, hogy a Velencei Bizottság elismerően foglalt állást a magyar kisebbségi törvényről. Mint mondta, egyértelmű kötelezettséget lát arra, hogy a hiánycélt mindenképpen teljesíteni kell, és hogy megállapodás szülessen a Nemzetközi Valutaalappal.

Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár kijelentette, nincs olyan stratégia a kormány részéről, hogy a Jobbiknak időnként engedményeket tegyen, hogy „kifogja a szelet" a vitorlájából. Meg kell akadályozni, hogy az emberek „leszakadjanak" a szélsőjobboldal felé, mondta. „Ez nem jelenti azt, hogy azt mondanánk, élesszétek újra a Horthy-kultuszt, és mi behunyjuk a szemünket" – tette hozzá.

Egyúttal úgy vélekedett, sok súlyos kérdést a szőnyeg alá söpörtek az elmúlt húsz-harminc évben. Horthy esetében meg kell vizsgálni, hogy helyes volt-e minden, amit a kommunizmus alatt közvetítettek róla, volt-e Horthy-fasizmus, vagy lehetséges-e egy árnyaltabb képet közvetíteni, mondta. Visszautasította az állítást, hogy a kormány nem határolódik el a szélsőséges megnyilvánulásoktól, kiemelve, Orbán Viktor és Áder János is egyértelműen fellépett az antiszemitizmus ellen.