Eltiltottak három nyolcadikost a ballagástól

2012.06.18. 08:59 Módosítva: 2012.06.18. 10:32
Renitens viselkedés miatt eltiltottak három végzős diákot a ballagástól a mindszenti általános iskolában. Az iskola és a család nem nyilatkozik arról, hogy miért kapták a fiúk a büntetést. Zsótér Károly polgármester szerint viszont a tantestület döntése példaértékű, amit országosan is propagálni kell.

A nem vehetett volna részt a szombati általános iskolai ballagáson Mindszenten három végzős diák, mert a tantestület eltiltotta őket az ünnepségtől – írta a delmagyar.hu.

Az iskola két nyolcadik osztályában 47-en végeztek. A három fiúból kettő végül elment az ünnepségre, és a pedagógusok nem küldték el őket, egyikőjük azonban valóban távolmaradt. A fiú édesanyja a lapnak csupán annyit mondott: örül, hogy lezárult a történet.

Az iskola rendtartása a kirívóan rossz magatartás, kezelhetetlen viselkedés okán ad lehetőséget az eltiltásra. Szerettük volna megismerni az iskola álláspontját is, de az intézmény vezetője, Bagitáné Szécsényi Mária nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Az igazgató közölte: az iskola és a város nevében Zsótér Károly polgármester nyilatkozik.

A ballagásról való eltiltásról még februárban határozott a tantestület – mondta Zsótér Károly. Akkor még hat diák volt érintett az ügyben. Ehhez a döntéshez az öt évvel ezelőtt elfogadott házirend biztosított törvényes alapot, szerepel benne ugyanis az a kitétel, hogy ha a diák méltatlanná válik rá, nem vehet részt a ballagási ünnepségen. Az említett hatból három diák javított annyit a magatartásán, viselkedésén, hogy részt vehetett az eseményen. Ugyanakkor a másik hármat sem lehetett szó szerint eltiltani: ha megjelentek, nem állíthatták ki őket. Végül egy család döntött úgy, hogy a tantestületi határozatnak megfelelően nem vesz részt a ballagáson. Ez szerintem pozitív és nevelő hatású döntés volt a család részéről – mondta Mindszent polgármestere.

Zsótér Károly szerint a tantestület határozata országosan is példaértékű, propagálni fogja, mert a fiataloknak is tudniuk kell: tetteiknek következményei lehetnek. Szeptember 1-jétől pedig a hasonlóan kirívó viselkedés esetén kizárhatók a diákok a tanintézményből, és a szülőnek kell újat keresni számukra.