Schmitt nem kéri az állami lakást

2012.06.18. 19:39

Schmitt Pál nem kíván élni törvényben biztosított lakáshasználati jogával, a volt köztársasági elnök közleményében ezt az ország mostani gazdasági helyzetével indokolta, egyben megköszönte a kormánynak a lehetőséget, hogy a hatályos törvények értelmében állami ingatlant biztosítottak volna lakhatásához.

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény értelmében a korábbi államfőket kérelmükre megfelelő lakáshasználati jog illeti meg, a lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) biztosítja. A jogszabály alapján a volt köztársasági elnököket havonta a mindenkori elnöki tiszteletdíj – jelenleg másfélmillió forintos – összegének megfelelő juttatás, gépkocsihasználat és sofőr, kéttagú titkárság, valamint térítésmentes egészségügyi ellátás is megilleti.

Május 2-án, Áder János államfővé választásakor Schmitt Pál az RTL Klubnak azt mondta: még nem tudja, kér-e ingatlant. „A miniszterelnök úrral beszélek pontosan a járandóságomról. Tudom, hogy néhányan mondják, még a fizetésemről is, mindenről mondjak le. Nem tudok hirtelen mindenről lemondani. Ami jár az jár, ami nem jár, az nem jár" – nyilatkozta akkor.

A Blikk május végén egy neve elhallgatását kérő kormányzati illetékesre hivatkozva azt írta, hogy Schmitt Pál jelezte, kéri a szolgálati lakást, és a leendő villáról a KEH már egyeztetett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel (MNV). Az MNV Zrt. válaszában a lapnak elismerte, hogy a háttérben már egyeztettek. A Köztársasági Elnöki Hivatal áprilisi megkeresését követően az MNV Zrt. megkezdte az ingatlan felkutatását, írták a Blikknek.

Schmitt Pál plágiumbotránya után április 2-án mondott le tisztségéről, miután a Semmelweis Egyetem megfosztotta doktori címétől, az Országgyűlés pedig május 2-án Áder Jánost választotta köztársasági elnökké.