Mégis ülhet székely kalap a mávosok fején

2012.06.21. 06:54
Eredménytelen lett a MÁV 3705 darab szalmakalap (+30 százalék opciósan) beszerzésére kiírt pályázata, az ajánlattételi határidő lejártáig kizárólag érvénytelen ajánlatok érkeztek be. Új pályázatot írnak ki, amelyen már az erős lobbit folytató székely kalaposok is indulhatnak.

Tekintettel arra, hogy a MÁV Zrt. szalmakalapok beszerzésére vonatkozó igénye továbbra is fennáll, új beszerzési eljárás indul, válaszolta a MÁV sajtóosztálya a jövőt firtató kérdésünkre. Az új eljárásba valamennyi korábbi ajánlattevőt ismételten meghívták.

Az eljárásba ezúttal bekapcsolódhatnak a kissé későn ébredő székely szalmakalaposok is. Mint arról beszámoltunk, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke levélben fordult Dávid Ilonához, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójához a vasúttársaság szalmakalap-beszerzése kapcsán azért, hogy hosszabbítsák meg a határidőt, hogy az erdélyi, székelyföldi szalmakalap-készítők is részt vehessenek a közbeszerzési eljárásban.

Borboly Csaba május 31-én kelt levelében Dávid Ilona vezérigazgató figyelmébe ajánlotta a kőrispataki szalmakalap-készítőket. „Meggyőződésem, hogy a hasonló jellegű, az anyagi oldalán túl érzelmi töltettel is rendelkező beszerzéseknél minden egyes magyar állami tulajdonban levő vállalat esetében megfontolandó a határon túli magyar vállalkozások bevonása, mert amellett, hogy jó minőségű termékeket szolgáltatnak a székely kézművesek, e gesztusokkal erősíteni lehet az összetartozás, az egymásrautaltság tudatát határon innen és túl” – írta Borboly Csaba a levélben.

Mivel a MÁV nem határidőt hosszabbított, hanem új tendert írt ki, a székely kalap előtt a lehetőség, hogy bizonyítson.

C  AS20030706025
Fotó: Kovács Tamás

S, mi szükség a kalapra?

A MÁV szerint a szalmakalapokat a pályavasúti üzletágának meghatározott munkaköreiben dolgozó (pl. pályakarbantartás, pályafenntartás) munkavállalói számára szerzik be, munkavédelmi célból. A sajtóosztály közölte, hogy  a szalmakalap a nyári időszakban a nyílt vasúti pálya mentén, különleges hőmérsékleti hatások közt (teljesen szabad tér, forró sínekből kiáramló meleg), hosszú távon erős napsütésben szolgálatot teljesítő munkavállalók a tűző nap elleni védőeszköze.

„A szalmakalapok elvárt műszaki paramétereit ezen körülmények ismeretében, valamint a korábbi tapasztalatok alapján határozta meg a vasúttársaság, a paraméterek funkcionális céllal bírnak” – áll a válaszban.

A hazai gyártók sem szégyenkezhetnek, laptársunk, a velvet.hu tavaly augusztusban készített szalmakalap-körképet a Balatonnál.

Izzadságfogó, szalag, zsinór

3705 darab szalmakalap (+30 százalék opciósan) beszerzésére írt ki pályázatot a MÁV Beszerzési és Készletgazdálkodási Szolgáltató Egysége. A tenderen alaposan meghatározták, milyen fejfedőre van szükség: „Méretes férfi szalmakalap, belső izzadságfogó, külső díszítő szalaggal, állon rögzíthető zsinórral. Szín: natúr. Alapanyag: 100% szalma. Megkötő: 100% nylon.”