Gyurcsányt is meghívták Horn születésnapjára

MTI/Index
2012.06.21. 08:21 Módosítva: 2012.06.21. 12:15
Megünneplik július 5-én Horn Gyula 80. születésnapját, a volt szocialista miniszterelnök betegsége miatt nem lehet ott a rendezvényen. Az ünnepségre meghívták Gyurcsány Ferencet is, aki külföldön lesz, Kósáné Kovács Magdát küldi maga helyett.

Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt is meghívták Horn Gyula születésnapjára - tájékoztatta az Indexet csütörtökön a Demokartikus Koalíció (DK). Mivel a korábbi kormányfő külföldön lesz, ezért levélben köszönti Hornt, a levelet Kósáné Kovács Magda olvassa fel.

Horn 75. születésnapján 2007-ben még kormányfőként vett részt Gyurcsány. Horn ekkor Gyurcsány felé fordulva azt mondta: "nem szenvedsz a szerénység betegségétől". Gyurcsány boldog hetvenedik születésnapot kívánva beléfojtotta a szót.

Suchman Tamás korábbi MSZP-s képviselő kedden közölte az MTI-vel, hogy megünneplik július 5-én Horn Gyula 80. születésnapját, a volt szocialista miniszterelnök azonban betegsége miatt nem lehet ott a rendezvényen.

Suchman, aki a Horn családot képviselve vesz részt az ünnepség előkészítésében, elmondta: azokat a szocialista képviselőket hívják meg, akik 1990 és 1998 között, Horn pártelnöksége idején voltak a parlament tagjai.

Meghívják továbbá a szocialisták és a szabad demokraták alkotta Horn-kabinet (1994–98) valamennyi miniszterét, államtitkárait, nagyköveteit, valamint állami cégek akkori magas beosztású vezetőit.

Suchman Tamás arról is beszámolt, hogy Horn Gyula öt éve tartó súlyos betegsége óta a felesége és a gyermekei döntenek minden őt érintő kérdésről. A születésnapot a család egyetértésével szervezi a Magyar Szocialista Párt, az ünnepségen a párt jelenlegi elnöke, Mesterházy Attila, Kósáné Kovács Magda, Kovács László, Tóth József XIII. kerületi polgármester és Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója mond beszédet.

Suchman Tamás tájékoztatása szerint kezdetben Szekeres Imre elnökhelyettes, majd ő találkozott és tárgyalt több alkalommal is Orbán Viktor kormányfővel Horn Gyula kórházi ellátásáról. A miniszterelnök hozzáállása a Horn Gyula kezelésével kapcsolatos kérdések, problémák megoldásához „nagyon pozitív” – mondta Suchman Tamás.

A volt kormányfőt a budapesti Honvédkórházban kezelik.