Őrizetbe vették Földesi-Szabó üzlettársát

2012.06.21. 07:19

Hazaszállították és őrizetbe vették szerdán a korábban a bécsi reptéren elfogott Jakubinyi Róbertet, akit az ügyészség vesztegetéssel gyanúsít – írja a Magyar Nemzet.

Balogh Zoltán, a főügyészség szóvivője az ügyről a Magyar Nemzetnek azt monda, hogy a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés gyanúja miatt elrendelt eljárásban egy polgári személyt hallgattak ki vesztegetés és más bűncselekmények gyanújával. Balogh a nyomozás érdekeire hivatkozva további részleteket nem közölt, azonban a lap információi szerint a hatóság kezdeményezi Jakubinyi Róbert előzetes letartóztatását.

Azt, hogy Jakubinyit pontosan mi miatt gyanúsították meg, egyelőre nem tudni. A neve az elmúlt időszakban a legtöbbször az Egymásért alapítvánnyal összefüggésben hangzott el. Állítólag a tavaly nyáron féléves bujkálás után elfogott Földesi-Szabó László, az alapítvány egykori, csempészésért és adócsalásért elítélt vezetője tett rá terhelő vallomásokat. A Magyar Nemzet információi szerint Földesi számos hangfelvételt is a nyomozók rendelkezésére bocsátott, amelyeken mások mellet Jakubinyivel folytatott beszélgetéseit is rögzítette.

Vélhetően ebben az ügyben helyezte a főügyészség előzetes letartóztatásba Gyarmati Györgyöt, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főosztályvezetőjét is. A gyanú szerint Gyarmati és eddig meg nem nevezett társai pénzért elsimították Jakubinyi néhány büntetőügyét. Ezekről ugyancsak Földesi-Szabó tehetett vallomást az ügyészségen, írja a Magyar Nemzet.

Jakubinyit még a kilencvenes években ítélték el egy, a Merkantil Bank sérelmére elkövetett részvénycsalási ügyben, ám Göncz Árpád akkori köztársasági elnöktől kegyelmet kapott.