Betiltanák a kommunista utcaneveket

2012.06.22. 17:08

„Hazánkban jelenleg egyre erősebb nyomás érezhető mind a lakosság, mind a média irányából a diktatúrákhoz, elsősorban a kommunista diktatúrához, valamint a tanácsköztársasághoz köthető személyekről elnevezett utcanevek, intézmények, társadalmi szervezetek nevének megváltoztatásával kapcsolatban” - áll abban a törvényjavaslatban, amit kilenc kormánypárti országgyűlési képviselő nyújtott be, köztük Wittner Mária.

Az indoklásban szereplő pontosítását azért is tarthatták szükségnek, mert a dokumentum azt a címet kapta, hogy „2012. évi ... törvény egyes törvényeknek a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő módosításáról”. A törvényjavaslatban a tilalom a következőkre vonatkozik: „a XX . századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet betöltő személy vagy olyan kifejezés, szervezet neve, amely a XX .századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható".

Az indoklás azonban már egyértelművé teszi, hogy a baloldali diktatúrák megmaradt emlékéitől védenék a demokratikus jogállamot.

A javaslat nemcsak a kommunizmusra utaló utcaneveket tüntetné el, hanem szélesebb körben tiltaná az ahhoz köthető elnevezéseket. Így cégek, intézmények, társadalmi szervezetek, de sajtótermékek sem viselhetnének a fenti tilalom alá tartozó neveket.

Hogy pontosan mekkora ez a kör, az nem derül ki, de támpontot ad egy csatolt lista. A következő nevek adtak fent a szűrőn: Lenin, Marx Károly, Engels Frigyes, Vörös Csillag, Felszabadulás, Szamuely, Kun Béla, Münnich Ferenc, Ságvári Endre, Néphadsereg, Munkásőr, Tanácsköztársaság, Népköztársaság, Népfront, Frankel Leó, November 7., Április 4., Vöröshadsereg.

A javaslatban is szerepel, hogy a közterületek nevét az önkrományzatok is megváltoztathatják, erre történt is több kísérlet, de „ezek kudarcba fulladtak arra hivatkozva, hogy jelentős költséget rónak a lakosságra, vállalkozókra". Erre találtak megoldást, „a közterületek neveinek költségtakarékos megváltoztatása érdekében a törvényjavaslat kimondja az állami vagy önkormányzati döntés alapján történő utcanévváltozások miatt szükségessé váló hatósági igazolványok, tehát például személyi igazolvány, vállalkozó igazolvány és forgalmi engedélyek cseréjére vonatkozó hatósági eljárások általános illetékmentességét".