Irány Szolnok!

2012.06.22. 07:56
Háromszázezernél is többször töltötték ki az Index nagy emigrálós tesztjét egy hét alatt. Az eredmény megdöbbentő, 53 ezerszer Szolnok jött ki ideális úticélként, ezzel népszerűbb program lett a belső emigráció a londoni mosogatásnál is! Érdekli, hány náci él az országban? Hogy miért menjenek kilencezren Kaliforniába? És hogy miért pont Szolnok? Az eredmények értékelése mellett a kulisszatitkokat is leleplezzük!

"Hahaha" - kommentelte az Index nagy emigrálós tesztjén elért eredményét a facebookon Marci. A gép Ausztráliát dobta. Marci hat éve emigrált. Ausztráliába. "Nekem London jött ki. :(" - panaszkodott a tumblren Captain Capitalism, a mosogatni Londonba mém, egyben a teszt ún. "bölcsész" útvonalának ihletője. Mondanunk sem kell talán, hogy a kapitány épp Londonban tengeti napjait.

A csajom meg engem, a teszt egyik íróját kérdezgette, hogy mit válaszoljon, mert ő igazából nem is akar emigrálni. A gép szava: Szolnok. Társszerzőmmel, az időközben az Egyesült Államokba távozott Hancu kollégával meg csak ültünk, és csodáltuk a szörnyet, amit alkottunk. A fene se számított rá, hogy tudományos igényességgel összeállított kérdéssorozatunk ennyire pontos lesz.

És ennyire népszerű. Adataink szerint a megjelenést követő egy hétben 308029-szer töltötték ki a tesztet, egy válaszoló átlagosan kétszer. Két következtetés adódik: maguk vagy nagyon el akarnak menni innen, vagy nagyon szeretnek teszteket töltögetni. Ez utóbbi elemzésünk szempontjából irreleváns, úgyhogy többet nem is foglalkoznánk vele. Nézzük inkább az eredményeket.

Illetve először is egy egyszerű, szemléltető ábrát a teszt felépítéséről.

4987.png

Mint látható, a válaszadókat rögtön két felé bontottuk aszerint, hogy gazdasági vagy politikai okokból kívánják elhagyni az országot. A teszt 109 ezerszer olyan célpontot javasolt, amit kizárólag gazdasági menekülteknek ajánlottunk. A leggyakrabban, 49531 alkalommal Londont.

Beteljesült Marx álma

"Lássuk be, ön semmihez sem ért" - olvashatták, akik Londont kapták. Pedig Londont három útvonalon is el lehetett érni, még felsőfokú végzettséggel is. De mit tegyünk, itt teljesül be Marx álma a munkásosztály és az értelmiség egymásra találásáról, itt mosogathat békében egymás mellett az esztéta és a nyolc általános végzettségű munkanélküli.

15
Fotó: John Macdougall

"Járt már munkaügyi központban?" - válogattuk le politikailag inkorrekt módon a "C" útvonalra érkezőket, akik pozitív válasz után vagy Kanadába, vagy Dubajba jutottak - ez utóbbiba kizárólag akkor, ha van már szilikonnal feltöltött szervük. Dubajba a nemleges választ adók is eljuthattak, ha megfeleltek ugyanennek a szigorú követelménynek. Egyébként várta őket London, vagy az Egyesült Államok déli államai. Dubaj amúgy 2435 válaszolónak jött ki, a redneck vidék 9362-nek, de oda politikai menekülteket is irányítottunk.

Ahogy Kanadába is, ahova a gazdasági okból menekülők közül a felsőfokú végzettségűek is eljuthattak. Már ha valóban használható a diplomájuk és szeretik a hokit. Hogy hány mérnök van a Kanadába irányított 28545 kitöltő közt, azt pontosan nem tudjuk. De más adatokból arra következtetünk, hogy sok.

Szorgalmas, jól képzett, fegyelmezett, emigrálna

Meglepően sokan kapták ugyanis célpontként Japánt vagy Dél-Koreát. Az előbbi 19520, utóbbi 13145 alkalommal jött ki eredményként. Ami vagy azt jelenti, hogy a válaszadók több mint tizede szorgalmas, magasan képzett és  fegyelmezett, vagy a válaszadók tizedének döbbenetesen torz az önképe. Vagy csak szimplán hazudik.

A gazdasági okokból menekülők közt meglepően sokaknak "sürgős". A kisebb súlyú gazdasági bűncselekmények elkövetőinek ajánlott Montenegró 2705-ször jött ki eredményként. A középszintű maffiózók ideális célországa, az USA 3183-szor, míg a legelvetemültebb rablógyilkosoknak ésvagy erőszakolóknak ajánlott Thaiföld 4225-ször. Persze az is lehet, hogy sok válaszadó mást értett "sürgős" alatt.

4988.png

Érzékenyebb témákat érintett a kérdőív másik, politikai ága. A származás miatti üldöztetés "Z" útvonalán viszonylag hamar érzékeny kérdést kellett feltennünk. Akik szerint Jézus nem egy apokaliptikus rabbi, Kanadában találhatnak menedéket. Akik szerint igen, azok közül 3093-an Izraelt, 4046-an Újlipótvárost kapták lehetőségként. Újlipótvárost még az ultraliberális nézetrendszerük miatt belső emigrációba kényszerülőknek is ajánlottuk.

Ennél azért több meleg van

Érzékeny kérdés volt a válaszolók szexuális orientációját firtató is. Azoknak, akiket emiatt üldöznek, Kaliforniát ajánlottuk. Abból viszont, hogy ez az eredmény 8937-szer is kijött, egy sajnálatos hiba miatt nem tudunk messzemenő következtetéseket levonni. Eredeti terveinkkel szemben ugyanis Kalifornia véletlenül egy másik kérdéssor végén is lehetséges uticél lett. Akárhogy is, az összes kitöltésre jutó 2,8 százalékos arány messze elmarad a homoszexuálisok tényleges arányáról adott, 6-8 százalékos szociológusi becslésektől.

A nagy libsi-náci választótengely (az ábrán "T"-vel jelölve) alapján a kitöltőknek két-három százaléka lehet olyan, aki még a Jobbikot is mérsékelt liberális pártnak tartja. Legalábbis a kizárólag ezen az útvonalon elérhető Argentina 3694 említéssel a 17. legnépszerűbb célpont lett. Ausztrália 11757-szer jött ki, de ide más útvonalon is el lehetett jutni.

03
Fotó: Ben Goode

A libsi-náci választó másik oldalán New York volt az egyetlen exkluzív célpont, ami 5687 válaszolónak jött ki. Az EU-ba küldött 31445 ember között biztos vannak jópáran, akik felsőfokú végzettségük miatt kötöttek itt ki, de a nagy többség politikai okokból juthatott ide. A libsi ágon lehetett eljutni Szolnokig is, ami toronymagasan a legnépszerűbb célpont lett 53048 említéssel. Ennyien vágynak csendes, belső emigrációba? A kitöltők kb hatoda nem is akar emigrálni? A kérdésre most még nem válaszolunk.

Bigottak és rezsimhűk

Nézzük inkább a teszt utolsó nagy útvonalát. Igazságtalannak éreztük volna, ha csak a Horthy-rendszer restaurációja miatt aggódóknak mutatunk kiutat. Itt azok találhattak maguknak célországot, akik elégedetlenek a Horthy-rendszer restaurációjának tempójával. Igen, akik szerint a nagy szabadság már szabadosságba csapott át. Itt első körben elválasztottuk egymástól a bigottakat és a rendpártiakat - akik szerint azért mégse kéne állandóan kritizálni nemzetünk bölcs vezetőit.

A bigottakat utána egy trükkös kérdéssel eszement nácikra és ultrakonzervatív tradicionalistákra bontottuk. Az előbbi csoport tagjai, összesen 9844-en Kazahsztánt kapták eredményként. A tradicionalisták közül egy minden addiginál körmönfontabb kérdéssel - "Az asszonynak a tűzhely mellett van a helye" - kiszűrtük a mormonokat. Az a 3531, aki azt válaszolta, az összesnek, már indulhatott is Utahba. A többiek csatlakozhattak az USA déli államaiba küldött gazdasági menekültekhez. Mégiscsak az a júeszofé, a bátrak hazája.

13604 válaszadónk nemcsak azt utálja, ha valaki bírálja a kormányt, de azt is, ha világosban kell aludnia. Nekik ajánlottuk Észak-Koreát, ami toronymagasan a legnépszerűbb célpont lett a rendpárti csoportban. Meglepetésünkre Kubát alig 974 válaszolónak ajánlhattuk ki.

11
Fotó: Str

Pedig aki nem szereti a szivart, annak már csak két választása maradt. 1892 rendpárti kitöltőnk nem szereti a kínaiakat, ezért nekik Szingapúrt ajánlottuk. Ami kicseszés, mert Szingapúrban is kínaiak élnek. Akiket viszont nem zavarnak a kínaiak, azoknak mi mást ajánlhattunk volna: menjenek Kínába.

A nagy Szolnok-rejtély

Értékelésünk végén már csak egy nyitott kérdés maradt, egyben a legnagyobb is. Hogy a jóistenbe lehet az, hogy 53048 válaszolót is Szolnokra küldött a teszt? Egyrészt a már ismertetett példák is bizonyítják, hogy a kérdéssort tudományos igényességgel állítottuk össze, de minket is meglepett az a kifinomultság, amivel kiszűrte a kitöltők közül azokat, akik valójában nem is akarnak emigrálni.

A siker formulája meglepően egyszerű. A gép 1:6-os valószínűséggel Szolnokot dobta eredményként, függetlenül az addig adott válaszoktól. Erre a beérkezett levelek és egyéb visszajelzések alapján senki sem jött rá. Ez pedig nagyobb csoda annál is, hogy a randomra kapott Szolnokot mennyien értékelték adekvát válasznak.

07
Fotó: Mészáros János