Orbán irányíthatná az Információs Hivatalt

2012.06.22. 16:53

Nemcsak miniszter, hanem a miniszterelnök is irányíthatná a jövőben a polgári hírszerzési tevékenység ellátásáért felelős Információs Hivatalt, ha a parlament elfogadja a fideszes Kocsis Máté erre vonatkozó, pénteken benyújtott törvénymódosító javaslatát.

Kocsis Máté
Kocsis Máté
Fotó: Huszti István

A kormánypárti politikus indítványa szerint ha a kabinet a miniszterelnökön keresztül irányítja az Információs Hivatalt, akkor a kormányfő a vezetéssel összefüggő bizonyos hatásköröket átruházhatna a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, aki jelenleg Lázár János.

Kocsis Máté javasolja azt is, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok által közzéteendő adatok körét az egyes minisztériumok helyett a kormány – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság véleményének kikérésével – rendeletben állapítsa meg.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon léphet hatályba.

Az atv.hu kormányközeli forrásokra hivatkozva múlt hétfőn azt írta, hogy a korábbi tervek szerint a kormányátalakítás után Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár felügyelete alá került volna az Információs Hivatal, de a törvény szerint csak miniszteri felügyelet alá kerülhet, ezért jogilag Semjén Zsolt gyakorolja majd a felügyeletet.

Lázár János
Lázár János
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Lázár János május végén – akkor még mint a Fidesz-frakció leköszönő vezetője – beszélt arról, hogy „a fokozódó külpolitikai aktivitás támogatására” célszerű lenne, ha a jelenleg a Külügyminisztériumhoz tartozó, az elsődlegesen a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével foglalkozó Információs Hivatal felügyelete a Miniszterelnökséghez kerülne.

A szervezeti átalakulásra utal az is, hogy a Miniszterelnökség költségvetési fejezetében szerepel az Információs Hivatal 7,5 milliárd forintos büdzséje.

Az IH állítja össze a kormánynak a külföldi programok háttéranyagait, illetve a magyar titkosszolgálatok a kormánynak szánt hivatalos dokumentumait. Klasszikus értelemben az IH tekinthető Magyarország polgári hírszerző szolgálatának.