Iván
21 °C
39 °C

Két településen választanak ma polgármestert

2012.06.24. 08:14

Három településen tartanak ma időközi önkormányzati választást; két helyen polgármestert és képviselő-testületet, egy helyen pedig három képviselőt választhatnak a helyiek.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen az elöljárói posztra ketten, míg a hat képviselői helyre huszonöten pályáznak, közülük öten eddig is a testület tagjai voltak. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az 1 250 lelkes település képviselő-testülete áprilisban feloszlatta magát. A Nógrád megyei Szirákon ugyancsak polgármestert és képviselő-testületet választanak a helyiek, az időközi kiírás oka itt is az önfeloszlatás volt. A 846 választásra jogosult sziráki lakos három polgármester- és 23 képviselőjelöltre szavazhat.

A jegyző korábban arról tájékoztatott, hogy a képviselő-testület a megalakulása óta, többszöri nekifutásra sem tudott alpolgármestert választani, de az önfeloszlatás okai között volt az is, hogy a képviselők egymás között, több képviselő pedig Kómár Jánosné független polgármesterrel sem tudott összhangot kialakítani.

A Győr-Moson-Sopron megyei Himodon élők négy jelölt közül választhatnak három képviselőt. A rábaközi településen most versenybe szállók közül mindenki új szereplő lenne a helyi önkormányzatban. A hatszáz lakosú faluban március végén indoklás nélkül mondott le három képviselő.

Az önkormányzati választás egyfordulós, nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb, így az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. A választókat valamennyi helyen reggel 6 és este 7 óra között várják a szavazókörökben. A választás napján a szavazókörök bezártáig kampánycsend van érvényben. Áprilisban az Országos Választási Bizottság azért ismételtetett meg egy időközi önkormányzati választást, mert az egyik helyi televízió megsértette a kampánycsendet.