Az óvodákban is kell a nyári szünet

2012.06.24. 08:12
Törvénysértőnek tartja az óvodák nyári bezárását a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ugyanakkor azt mondja, egyáltalán nem jogellenes a nyári szünet, mert valahogy ki kell adni az óvónőknek a szabadságot, a gyereknek sem tesz jót, ha folyamatosan az óvodában van, és az intézmények nagytakarítását sem lehetne másképpen megoldani.

Június közepén, a nyári iskolai szünet kezdetekor a legtöbb gyermeket az óvodából is kiveszik a szülők, viszont sok családban, ahol nincs aki otthon tudna maradni a gyerekkel, problémát jelent a elhelyezés. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) minden évben felveti, törvénysértőnek tartják az óvodák nyári bezárása. Május végén az egyesület amellett érvelt, hogy a gyermekvédelmi törvény kimondja, meg kell szervezni azoknak a gyermekek a nappali felügyeletét, akiknek szülei nem tudják megoldani a napközbeni ellátásukat a tanítási szünetek idején. De az önkormányzati fenntartók többsége pénzhiányra hivatkozva kevés férőhellyel vagy egyáltalán nem szerveznek ilyen szolgáltatásokat, viszont az óvoda a szülők igénye alapján egész évben folyamatosan nyitva tartó nevelési intézmény, egy napra sem lehet bezárni, állítja a MSZOE.

000 Par6466430
Fotó: Mychele Daniau

Az egyesület szerint ha az óvodapedagógus a szabadságát nyáron vesz ki, akkor gondoskodni kell a helyettesítéséről, és nem a gyermekeket kellene utaztatni egy másik, távolabb levő óvodába. A  szülők pedig nem ismerik azokat a lehetőségeket, amelyeket az állam biztosít számukra gyermekük elhelyezésére a nyári szünetben, „vagy elhiszik, hogy a nyári szünetben kizárólag az ő feladatuk gondoskodni gyermekükről” áll a közleményükben.

A szülők egyesülete ezért felhívta a szülők  figyelmét, hogy az önkormányzatoknál kérvényezzék a gyermekük napközbeni ellátását a nyári szünet idejére, hogy „ne tudják elspórolni az erre az ellátásra biztosított állami támogatást”.

A gyereknek sem jó

Mivel jogszabály is rendelkezik arról, hogy az intézmény fenntartójának február 15-éig tájékoztatni kell a szülőket a nyári szünet időpontjáról, azaz a törvény is lehetőséget ad a szünetre. Ilyenkor végzik el az óvodák azokat a munkákat, amelyeket év közben nem lehet, és a pedagógusok szabadságát sem tudják máskor kiadni.

„Lehetetlent ne kérjen az egyesület” – reagált Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke a MSZOE felvetésére. Mint elmondta, minden év május-június magasságában felvetődik az a probléma, hogy miért zárnak be nyáron az óvodák? A PSZ elnöke szerint az óvodáknál két dolog is indokolja a nyári szünetet: egyrészt az intézmények kötelező nagytakarítást nem tudják elvégezni, ha a gyerekek is ott vannak, másrészt pedig a pedagógusoknak is ki kell adni a szabadságot.

D MTI20110811002
Fotó: Czeglédi Zsolt

„A gyereknek is szükség van a környezetváltozásra, hogy ne az intézményben, hanem lehetőség szerint a szüleivel töltsön el pár hetet. Sok családnak nincs lehetősége, hogy nyaralni menjen, de legalább a szabadság ideje alatt együtt vannak. Ugyan 20 éve természetes volt, hogy a nyári szünetre bezárnak az óvodák, iskolák. Akkor a szülők még meg tudták oldani a gyerekek elhelyezését. Ma a nyári táborokért csillagászati összegeket is elkérhetnek, amit sok család nem engedhet meg magának” – mondta Galló Istvánné, aki szerint a legnagyobb problémát mégis az okozza, ha a településen csak egy óvoda van. Ugyanis ahol már két intézmény működik, ott az önkormányzat meg tudja szervezni, hogy mikor, melyik legyen nyitva a nyári szünet alatt is.

A legtöbb helyen megoldják

Megnéztünk több budapesti kerületet és vidéki nagyvárost. A XVIII. kerületi önkormányzatnál például azt mondták, kevés szülő járatja nyáron is óvodába a gyereket, akik mégis erre kényszerülnek, azoknak biztosítani tudják a felügyeletet. A II. kerületben a nyári szünidő alatt szinten megoldják az óvodai ellátást: az egész nyári időszak alatt mindig van óvoda, ahol fogadják a gyerekeket.

Debrecenben az óvodák július 2-től augusztus 10-ig lesznek zárva, de a nyári ellátását 5 óvoda biztosítja majd. A nyári napközire a szülőknek május 15-ig kellett jelentkezni abban az óvodában, amelyikbe a gyermek jár, megjelölve a kijelölt intézményekből egyet. A napközbeni ellátása ingyenes, a szülőket csak az év közben is megszokott étkezési térítési díj kell megfizetni, mondták el az önkormányzatnál.

D KZG20110831015
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Gyulán ugyancsak folyamatosan biztosítják az óvodai ellátást, két hetes váltásban tartják nyitva a nagyobb óvodákat, amelyet bárki igénybe vehet. Szegeden a nyári takarítási szünet három hét, de az 50 tagintézmény két részletben van zárva. Mint elmondták, évek óta az egymáshoz legközelebb elhelyezkedő óvodák párban váltják egymást. A Győr-Moson-Sopron megyei Kapuváron a nyári szünetet ugyancsak úgy szervezték, hogy mindig legyen nyitva két intézmény, így a szülők eldönthetik el, hogy a működő tagóvodák közül melyikbe kérik gyermekük ellátását.