A határon túli óvodások is számítanak

2012.06.25. 13:10

23 Kárpát-medencei településen, mintegy 1500 határon túli magyar óvodással ismertették meg a meseszövés és a Tímár táncház-módszert abban a programban, amelynek első üteme most zárult, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) ugyanis 2012-őt a külhoni magyar óvodák évének nevezte ki.

Muravidék
Muravidék
Fotó: kulhoniovodak.hu

Répás Zsuzsanna, a KIM nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az eddigi eredményeit ismertetve elmondta, a programot az államtitkárság idén február 17-én hirdette meg azzal a céllal, hogy erősítik az anyanyelvi oktatást, segítsék a nemzeti identitás megőrzését. A gyerekek fejlődését csak az anyanyelven való tanulással lehet elérni, tette hozzá Répás Zsuzsanna.

Nemcsak az óvodásokat, hanem módszertani segédanyagokkal az óvodapedagógusokat is támogatják, és hogy a „segítség hathatós legyen”, a programra a Bethlen Gábor Alapnál mintegy 100 milliós keretet is elkülönítettek.

A május 9-én indult körút során horvátországi, szlovéniai, felvidéki és vajdasági nehéz helyzetben lévő közösségeket is meglátogatták. A 23 település között jártak Felsőörön, Kassán, Ungváron, Munkácson, Nagyenyeden, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyszőlősön, Kopács és Temesváron.

Két, úgynevezett jó gyakorlatot vittek a helyi gyerekeknek. Az egyik ilyen a meseszövés: Fábián Éva pedagógus-népzenész módszere a hagyományos mesélés technikáján alapul, meghatározó eleme az óvodás gyermekek figyelmének folyamatos fenntartása. A másik a Tímár-módszeren alapuló táncház, amelynek lényege, hogy a gyerekek minél korban ismerkedjen meg a néptánc és népzenei hagyományokkal.

A szakállamtitkárság a program további részeként a külhoni magyar óvónők igényeihez igazodó módszertani csomagot dolgoztak ki, amellyel ugyancsak az anyanyelvi oktatást akarják erősíteni. A csomagot ősszel valamennyi Kárpát-medencei magyar vagy magyarul is nevelést folytató óvodába eljuttatják.

A programhoz kapcsolódva egy honlapot is indítottak. Ezen kívül pedig továbbképzést  tartanak a nyáron mintegy száz külhoni magyar óvónőnek Siófokon.