Megrepedt a Hagymatikum oldalfala

2012.06.25. 14:32

A delmagyar.hu hírportál pénteken számolt be arról, hogy a Hagymatikum Fürdő épületének egyik Makovecz téri külső fala egy néhány méteres szakaszon megrepedt. A falon, ami a gazdasági bejáratot választja el az épület falán felfutó földfeltöltéstől, a múlt héten jelentek meg a repedések, és valamennyi víz is szivárgott a résekből.

A Szent Articsóka temploma

Makovecz Imre utolsó épületéről írni hálátlanabb feladat, mint megmagyarázni az EU-nak a demokráciát. A Makón épült fürdőkomplexum építészeti kritikája két okból is biztos kudarc: egyrészt Makovecz a közelmúltban hunyt el, a halál pedig sokak szemében feddhetetlenné tesz bármilyen életművet, és érzéketlen taplónak állítja be az esetleges kritikust.

De még ha Makovecz Imre a legjobb egészségnek örvendene is: határozott politikai szerepvállalása miatt mindegy is, hogy betonkockákat épített vagy jurtafarmot. Ha szidjuk, akkor tömegek fogják tudni, hogy az építészet ürügyén valójában arról írunk, hogy mennyire egyetértünk az IMF-fel. Ellenkező esetben pedig virágnyelven az EU-ból való azonnali távozás mellett foglalunk állást.

Nem tartófalról, hanem csupán kültéri támfalról van szó. Az épületben máshol ilyen hibát nem találtak a szakemberek – tájékoztatta a lapot Horváth Bernadett, a makói polgármesteri hivatal műszakiiroda-vezetője, hozzátéve: nincs ok az aggodalomra. Kiderült az is, hogy már lebontották a megrepedt falszakaszt, hamarosan a helyreállítás is megtörténik.

A delmagyar.hu beszámolt arról, hogy az első repedéseket az önkormányzat szakemberei már másfél hónappal ezelőtt észrevették, és ezt jelezték a kivitelező Keviép Zrt.-nek, ami megígérte:garanciális javításként helyre fogja állítani. (A fürdőre 5 éves garanciája van a városnak.)

Mivel a falnak csak annyi a funkciója, hogy tartsa az épület melletti földet, amin cserjék nőnek, úgy gondolták, hogy a kisebb közlekedési kellemetlenségekkel járó munkát majd a nyári szezon után, szeptemberben végzik el. Időközben viszont világossá vált: nemcsak a vakolat repedezik, hanem maga a támfal is, így még a napokban ki kell javítani.

A lap azt is megírta, hogy víz, amit a repedésekből láttak szivárogni, nem medencéből eredt, hanem a földbe beépített öntözőrendszer csöveiből, amelyek szétcsúsztak, amikor a támfal kimozdult. Az érintett szakaszt már lebontották.