Működésben a három csapásos szigorítás

2012.06.25. 15:53

Négy rendbéli rablás és egy rendbéli rablás előkészületének vádjai közül csak egy rendbeli rablás ügyében találta bűnösnek a bíróság Rácz Róbertet. Mint visszaeső bűnözőre kilenc év fegyházbüntetést és hét év közügyektől való eltiltást szabott ki a bíróság, de Rácz így pillanatnyilag elkerülte az életfogytiglani fegyházbüntetést amit a három csapás elve alapján kiszabhattak volna rá. Az ügyész a nem jogerős ítélet kihírdetése után súlyosbításért, a vádlott enyhítésért fellebbezett.

Rácz Róbert a vád szerint 2010. október-novemberben fegyvernek látszó tárggyal kirabolt egy-egy búcsúszentlászlói, csörötneki, révfülöpi pénzintézeti fiókot, továbbá egy révfülöpi utazási irodát, állítólag 877 ezer forintot zsákmányolva. Az elrabolt pénzösszeg nem nagy, de a bűncselekmények jellege és a 2010-es úgynevezett három csapásos törvénymódosítás miatt a büntetés akár nagyon súlyos is lehetett volna.

A három csapásos büntetési rendszer bevezetése a Fidesz egyik választási ígérete volt, amit hamar meg is valósítottak. A büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával a súlyos, erőszakos bűncselekmények elkövetői, ha visszaesőként követik el a bűncselekményeket, a harmadik esetben - mérlegelés nélkül - a cselekményre kiróható legsúlyosabb büntetőjogi tételt kell, hogy kapják.

A 27 éves nyírádi Rácz ügyében is a három csapásos módosítás alkalmazására számítottak, mivel nem először ütközik össze a törvénnyel. Rablásért jogerősen 2007-ben három és fél év börtönre ítélték, amiből 2009. november végén szabadult feltételesen. Ezt a büntetését 2011. január 23-án töltött volna ki, ám akkor már második hónapja volt előzetes letartóztatásban fegyveres rablások, illetve annak előkészülete miatt – írta meg a Zalai Hírlap.

A vádirat szerint 2010. október 5-én déltájt Rácz felkereste Búcsúszentlászlón a takarékfiókot  azzal az ürüggyel, hogy eurót váltana, de újabb ügyfél érkezésekor elsietett. Hat nappal később újra felbukkant itt. Két ismeretlen társával érkezett, ők fehér Suzuki Ignisben várakoztak, amíg Rácz baseball sapkában, arcán harisnyával, kezében fegyvernek látszó tárggyal a két dolgozótól megszerezte a pénzt, összesen 246 ezer forintot.

Másnap déltájt Balatonlellén jelent meg a fehér Ignis. Rácz fején baseball sapkával, harisnyával bement egy pénzváltóba, ám miután körülnézett távozott, s közben még a harisnyát is lehúzta magáról. Négy nap múlva reggel kilenc előtt újra betért ide, de ekkor az alkalmazottak a megismerték és elzavarták. Pár órával később a tó túlpartján, Révfülöpön lépett be egy utazási irodába azzal, hogy 500 eurót váltana. Az alkalmazott igenlő feleletére táskájából fegyverszerű tárgyat vett elő, közölte, hogy bankrablás és újra 246 ezer forinthoz jutott.

A következő eset, amit a terhére rónak Csörötnekhez fűződik. November 2-án délután a takarékfiókba Police feliratú kabátban lépett be és Police-jelvényt mutatott fel, majd előkerült a fegyvernek látszó tárgy a fenyegetés mellé. Innen 183 ezer forinttal futott el és a közeli erdőbe menekült. Az utolsó rablásra november 8-án dél előtt röviddel került sor, ismét Révfülöpön. Ez alkalommal bankfiókba tért be, és a szokásos koreográfia szerint lezajlott támadás végén 201 ezer forinttal távozott.

Rácz Róbert tagadta, hogy köze lenne a rablásokhoz. Dr. Beznicza Árpád, az ügyet tárgyaló Zalaegerszegi Törvényszék kollégiumvezető-helyettese azt nyilatkozta az Indexnek, hogy bár Rácz tett vallomást a vizsgálati és a bírósági szakaszban is, csak egy tett elkövetését ismerte el. (Ez logikusan a csörötneki takarékszövetkezet kirablása lehetett, amiért elítélte a bíróság). Ráczot az sem ingatta meg hogy a házkutatásokon a rablásokhoz kapcsolható holmikra bukkantak a rendőrök, a csörötneki támadásnál elhagyott sapkában pedig a DNS-ét azonosították.

A Zalaegerszegi Törvényszék arról vált híressé, hogy a három csapás elvét az országban először alkalmazva itt ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre Matolcsi Lászlót, aki 2010-ben hét alkalommal támadott fegyveresen takarékfiókokra és 22,5 millió forintot zsákmányolt. Bár Matolcsi több mint 25-ször annyit rabolt, mint Rácz, mindkettőjüknek azonos lehet a büntetése, ha másodfokon súlyosbítják Ráczot érintő bírósági ítéletet.