Szakmailag megfelelő mentés okozott óriásdugót

2012.06.25. 15:36
Az előírások és a szükséges szakmai protokollok szerint zajlott az a műszaki mentés, amelyre egy vasárnap reggel történt kamionbaleset miatt volt szükség az M7-es autópálya 67-es kilométerénél, Székesfehérvárnál, tájékoztatott a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfőn.

Szabó-Bisztricz Anett közölte: az esetről reggel fél hétkor kaptak bejelentést, és a helyszínre érve mintegy félórás munkával sikerült a kamionba szorult sofőrt kiszabadítaniuk. Ezután megpróbálták daru segítségével a több tíz tonnás szerelvényt kerekeire állítani. A teljesen megrakott vontatmány oldalfala azonban nem bírta a nagy súlyt, és emiatt az egész kamion a zöldsávba borult, úgy, hogy benyúlt a belső haladó sávba is.

Ezért a helyszínen a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat vezetője úgy döntött, kézzel kipakolják a vontatmányban szállított zöldséget és gyümölcsöt, hogy utána üresen felállíthassák és elvontathassák a járműszerelvényt. A tizennégy tűzoltó mellett a kamion tulajdonosa további tíz embert biztosított a rakodáshoz. Ez eltartott egészen este hét óráig, de közben folyamatosan tájékoztattuk a közlekedőket a forgalmi helyzetről, mivel a Balaton felől erős forgalom indult el a főváros felé, tette hozzá.

Kiemelte: a M7-es autópálya Budapest felé tartó oldalát délután 15 óra körül megnyitották a forgalom előtt, amely így két sávon (leállósáv és külső sáv) haladhatott. Ezt már csak a teljes kipakolás után zárták le mintegy háromnegyed órára, amikor a kamiont kerekeire állították, és elvontatták az útról. Az akadály megszüntetése és a balesetveszély elhárítása után este nyolc órakor a rendőrség megindította a forgalmat az autópálya teljes szélességében.

A katasztrófavédelem által végzett munkák teljes egészében megfeleltek a szakmai előírásoknak, a helyszínen megfelelő erők álltak rendelkezésre. Minden hasonló esetben ugyanilyen módon járnánk el. A gépjármű forgalmi akadályt és balesetveszélyt képezett, ezért a jogszabályok szerint ezek elhárítása a katasztrófavédelem feladata és kötelessége volt, hangoztatta Szabó-Bisztricz Anett.

Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, elsődleges megállapításaik szerint a kamion defekt miatt borult fel; a székesfehérvári rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében folytatja a vizsgálatot. Tudomásuk szerint a mintegy húsz kilométeres torlódás este tizenegy órára szűnt meg.

A balesetben két ember sérült meg könnyebben, a kamion sofőrje és utasa.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport