Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Elloptak egy hatástalanításra váró világháborús aknát

2012.06.26. 17:56

Három második világháborús robbanótestet találtak a Tolna megyei Simontornya és Pálfa között: egyet felrobbantottak, egyet elszállítottak, egyet pedig ismeretlenek elloptak a tűzszerészek érkezéséig - közölte a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezredének kommunikációs tisztje.

Várkonyi Melinda főhadnagy közölte: a Simontornya és Pálfa közötti földútaszfaltozásnál a munkagépek először június 15-én fordítottak ki a földből egy második világháborús robbanótestet. A 10 centiméteres szovjet páncéltörő gránátot a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították. Június 18-án érkezett az újabb bejelentés, hogy robbanótestet találtak a földben, de azt a járőrök kiérkezéséig ellopták.

A Paksi Rendőrkapitányság robbanóanyaggal való visszaélés miatt eljárást indított - mondta Kuti István rendőrkapitány. Hozzátette, egy 85 milliméter átmérőjű és 30 centiméter hosszúságú tüzérségi lövedéket találtak Pálfa közelében, és szabályszerűen bekerítették, ezután vitte el az ismeretlen tettes.

"A lövedékhez ne nyúljanak, ne mozgassák és ne próbálják meg szétszerelni" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy várják azok bejelentését, akik bármilyen információval szolgálhatnak az esetről.

Hétfőn harmadízben is ki kellett vonulniuk a tűzszerészeknek, mert egy 8,2 centiméteres szovjet aknagránát került elő a földből, ezt a helyszínen megsemmisítették - ismertette Várkonyi Melinda.