Rácz: Az aktív ágyak öt százaléka szűnik meg

2012.06.26. 21:21

A július elsejével induló új egészségügyi struktúrában a csaknem 44.400 jelenlegi aktív ágynak alig több mint az öt százaléka, hozzávetőleg 2150 ágy szűnik meg, míg a krónikus ellátásban a mintegy 27 ezres ágyszám szinte változatlan marad – erről a Magyar Kórházszövetség elnöke beszélt kedden az Inforádió Aréna című műsorában.

Rácz Jenő kifejtette: az átalakítás 15 intézményt érint markánsan, ezek közül 9 kórházban szűnik meg az aktív ellátás, de egyetlen kórházat sem kell bezárni. Szó sincs arról, hogy kórházat törölnek le a térképről vagy ellátást vennének ki a rendszerből – hangsúlyozta. Véleménye szerint a rendszer nagy átalakítására már régóta szükség volt. Rácz közölte, mostanra minden egészségügyi intézmény megkapta az Országos Tisztiorvosi Hivatal határozatát, amelyben leírják, hogy mely szakmák milyen ágyszámmal és milyen progresszivitási szinten működnek.

Az elnök ugyanakkor kiemelte, hogy nem egyik napról a másikra alakul át a rendszer. Ahol megszűnik egy bizonyos ellátás, ott is lesz átmeneti idő, amely alatt az ott lévő, illetve oda irányított betegeket ellátják majd. Július elsejétől a gyakorlatban is elkezdődik az átalakítás, és folyamatos fejlesztésekre lesz szükség, évtizedek kellenek ugyanis még ahhoz, hogy az egészségügy területén Magyarország felzárkózzon Európához.

úlius elsejétől új struktúra szerint működik a magyar egészségügy. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében kiemelte: oly módon határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy nem lesz lefedetlen térség az országban. Hozzátették, hogy a betegeknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, ők a beutalási rend ismeretében a megfelelő intézménybe tudják majd irányítani őket.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vasárnap az m1 A lényeg című műsorában kiemelte: az egészségügy újraszervezésében július elseje nem a végállapotot jelenti, hanem a kezdetet. Az év hátralévő részében megtanulják az új rendszert, és az esetleges hibákat korrigálják. Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke kedden azt mondta: ha a háziorvosokon múlik, akkor az új egészségügyi struktúra indulásával sem lesz káosz az egészségügyben.