Rendőri túlkapás a roma keresztelőn

2012.06.26. 15:36 Módosítva: 2012.06.26. 18:51

Rendőrségi túlkapás miatt marasztalták el Strasbourgban Magyarországot, közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma hozta nyilvánosságra ítéletét abban az ügyben, amelyet egy roma kérelmező brutális rendőri intézkedés miatt indított. A döntés értelmében a magyar állam megsértette a megalázó bánásmód tilalmát.

Az ügyet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Romaprogramja tárta fel, majd az Európai Roma Jogok Központjával (ERRC) közösen vitte a strasbourgi bíróság elé. 2010. szeptember 4-én este 9 óra körül a rendőrök egy kis faluban, egy családi ház kertjében tartott keresztelő ünnepségen csendháborításra hivatkozva felszólították az ünneplő roma családot, hogy halkítsák le a zenét.

Ez meg is történt. Fél óra múlva a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, és gumibottal, könnygázzal oszlatta szét az ünnepséget annak ellenére, hogy az ünneplők nem álltak ellen a rendőri intézkedésnek, csupán kétségbe vonták annak jogosságát.

K. Borbálát több rendőr métereken át húzta a földön a kapucnijánál fogva, aminek során a hátán sérüléseket szenvedett, és a mellei mindenki előtt láthatóvá váltak. Utána megmotozták, közben pedig nekilökték a rendőrautónak is.

Az ügyben a sértettek feljelentést tettek a rendőrök ellen hivatali eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, azonban feljelentésüket elutasították. A TASZ újabb feljelentése alapján indult nyomozást minden fokon megszüntették.

Közben a sértettek ellen is indult büntetőeljárás hatóság eljárása megzavarásának bűntette miatt. Ez az ügy olyannyira gördülékenyen halad, hogy 2012 márciusában már első fokú ítélet született.  A vádat ugyanaz az ügyész képviseli, aki a rendőrök elleni ügyben a nyomozást megszüntette.

K. Borbála képviseletében a két emberi jogvédő szervezet 2011 szeptemberében a strasbourgi bírósághoz fordult arra hivatkozva, hogy az aránytalan, brutális rendőri intézkedés és annak nem megfelelő kivizsgálása megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezmény 3. cikkében lefektetett embertelen, megalázó bánásmód tilalmát.

A bíróság ítéletében kimondta, hogy a rendőrök brutális fellépése az Európai Emberi Jogi Egyezménnyel ellentétes volt, továbbá megállapította, hogy az ügy nyomozása sem felelt meg az egyezmény és a bíróság joggyakorlatában lefektetett elvárásoknak. Az EJEB ítéletéből kiderül, hogy a bíróság 5 ezer euró nem anyagi kártérítést ítélt meg a sértettnek, valamint a perköltségek megtérítését.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának alapvető eljárásjogi követelménye, hogy csak a rendelkezésre álló hatékony hazai jogorvoslatok kimerítése után lehet hozzá fordulni. Jelen ügy jelentőségét az is adja, olvasható a TASZ közleményében, hogy a bíróság kimondta: a pótmagánvád lehetősége az adott ügyben nem minősült olyan hatékony jogorvoslatnak, amelyet a sértettnek ki kellett volna merítenie.

Az ERRC és a TASZ szerint a strasbourgi döntés egyértelműen azt üzeni a jogalkalmazó hatóságoknak, hogy kötelesek alaposan kivizsgálni minden rendőri túlkapás gyanúját felvető esetet. Sajnálatosnak tartják viszont, hogy a bíróság bizonyítottság hiányában nem állapította meg, hogy az emberi jogsértést megvalósító rendőri brutalitás a sértett roma származásával összefüggésben történt volna. A TASZ-nak az ügyről készített videóját itt nézheti meg>>>