Robbanás a Mol zalaegerszegi finomítójában

2012.06.26. 14:13 Módosítva: 2012.06.26. 18:46
A katasztrófavédelem és a Mol is vizsgálja, mitől robbant fel egy tartály a zalaegerszegi finomítóban. A tüzet gyorsan eloltották, a környezetbe nem került káros anyag. Bő egy hónap alatt ez már a második hasonló baleset.

Robbanás történt a Mol zalaegerszegi olajfinomítójában kedden.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta: az olajfinomítóban délután egy órakor töltés közben egy ötszáz köbméteres tartály robbant fel és gyulladt meg. A Zala megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai a legmagasabb fokozatú riasztás alapján vonultak ki a helyszínre.

További képek a Zalai Hírlap oldalán. Kattintson a képre!
További képek a Zalai Hírlap oldalán. Kattintson a képre!

A finomító a város közigazgatás határán belül, a lakott területekhez viszonylag közel helyezkedik el. A környéken élők először a robbanás hangjára lettek figyelmesek, majd hamarosan füstoszlopot láttak az üzem fölött. A zalaihirlap.hu tudósítója szerint a finomító melletti zalabesenyői utcákról az látszott, hogy a tűzoltók habbal oltották az égő tartályt, és vízzel hűtötték a környező berendezéseket. Időközben további egységek érkeztek a helyszínre, a tűzoltók kosaras emelőről is dolgoztak.

A lángokat a tűzoltók tíz perc alatt eloltották. A balesetben nem sérült meg senki, csak a katasztrófavédelem egyik szakemberét kórházba kellett szállítani, mert a mentés közben meghúzódott a bokája.

A Mol kérdésünkre azt közölte, hogy a zalai finomító egyik bitumenes tárolótartálya délután negyed kettőkor felhasadt, és a kiáramlás helyén tűz keletkezett. Az üzemi személyzet és a tűzoltóság a tüzet rövid idő alatt eloltotta. Megerősítették, hogy senki nem sérült meg, a környezetbe káros anyag nem került. A baleset okát az olajtársaság is vizsgálja.

A katasztrófavédelem közlése szerint a lakosság nem volt veszélyben, a környezetbe veszélyes anyag nem került ki. A robbanás következtében a környező tartályok nem sérültek meg, azok állapotát folyamatosan ellenőrzik. A finomító késő délután már ismét a szokásos üzemmódban működött, mondta Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője.


MOL Nyrt. Zalai Finomító nagyobb térképen

A baleset körülményeinek tisztázására az OKF teljes körű vizsgálatot, illetve tűzvizsgálatot rendelt el, miután május 18-án hajnalban hasonló baleset történt a finomítóban. Akkor egy ezer köbméteres tartály teteje repedt meg. A tartály jórészt üres volt, mert éppen akkor töltötték fel bitumennel, amikor a baleset történt. A környezetbe veszélyes anyag akkor sem került ki.

A szakemberek most azt is vizsgálják majd, hogy egy hónapon belül másodszor hogyan keletkezhetett robbanást kiváltó túlnyomás a tartályokban, amikor a műszerek és a számítógépek nem jeleztek hibát. A május közepén történt robbanás kivizsgálása még nem zárult le. Csak részeredmények vannak, amelyek segíthetik a mostani robbanás vizsgálatát is.

2010. március 25-én tartálytisztítási és karbantartási munkálatok közben történt robbanás a Mol csepeli bázistelepén. Egy ember meghalt. A baleset a tartályban lévő anyagmaradék eltávolítása során történt.