Elítélték a volt kaposvári városgazdálkodási igazgatót

2012.06.27. 16:57

Jelentős vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelésben és magánokirat-hamisításban bűnösnek mondta ki, és egy év tíz hónap letöltendő börtönre ítélte Püspök Rudolfot, a Kaposvári Városgazdálkodási (KVG) Zrt. volt elnök-vezérigazgatóját szerdán, nem jogerősen a Kaposvári Városi Bíróság.

Az 55 éves elsőrendű vádlott 2008-ban valótlan tartalmú szállítási szerződést kötött a másodrendű vádlott, a bűnsegédlettel vádolt 33 éves Schmidt Gábor vállalkozásával, a budapesti bejegyzésű SCHG Generál Kft.-vel két somogyi – az osztopáni és a csökölyi – hulladéklerakó földtakarásáról. A munka elvégzéséről valótlan tartalmú teljesítési igazolásokat állítottak ki, amivel Püspök Rudolf 33 millió forint kárt okozott cégének, a KVG-nek. A volt elnök-vezérigazgatót a börtön mellett ötmillió forint pénzbüntetéssel is sújtották.

A bíróság a másodrendű vádlottat – ugyancsak nem jogerősen – egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint 33 millió forintja elkobzásáról is döntötés született. A KVG volt elnök-vezérigazgatója a felelősséget beosztottjaira hárítva azzal védekezett, hogy nem ő választotta ki a szerződő felet, a döntést csak ellenjegyezte, és a szerződésben foglaltak ellenőrzése sem volt az ő feladata.

Az ügyész által idézett vallomásokból kiderült, hogy az állítólagosan a legjobb árajánlatot adó, ezért a földmunkával megbízott cégnek nem voltak a munkavégzéshez megfelelő gépei. A másodrendű vádlott korábbi vallomása szerint a tényleges munkavégzéssel egy alvállalkozót bíztak meg, ám annak vezetője úgy nyilatkozott: ők nem végeztek olyan munkát, amely a KVG és a fővállalkozó közötti szerződésben áll.

A két hulladéklerakó földmunkáit később a KVG megbízása alapján egy másik cég 15 millió forintért – megfelelő dokumentációval – elvégezte. Az ügyben ismeretlen személy feljelentése alapján indult nyomozás 2009 márciusában. Az ügyész az elsőfokú ítélet súlyosbításáért, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek.