Havas Szófia szerint a kórházszövetség a Fidesszel barátkozik

2012.06.27. 16:39 Módosítva: 2012.06.27. 16:41

Élesen bírálta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnökének keddi nyilatkozatát Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista alelnöke, fővárosi MSZP-s képviselő. Rácz Jenő kedden az Infó rádiónak azt mondta, a július elsejével induló új egészségügyi struktúrában a csaknem 44 400 aktív ágynak alig több mint az öt százaléka, kb 2150 ágy szűnik meg, míg a krónikus ellátásban a mintegy 27 ezres ágyszám szinte változatlan marad.

Havas Szófia szerint Rácz Jenő egyértelműen politikai nyilatkozatot tett. A képviselőnő szerint Rácz semmi mást nem tett az elmúlt két évben, mint szóvivője volt a Fidesz-kormány egészségügyi államtitkárságának (Rácz Jenő a Medgyessy-kormány idején helyettes államtitkár, 2004-2006 között pedig az első Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere volt, jelenleg a Veszprém Megyei Önkormányzat Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója).

Havas szerint kevéske érdem arra hivatkozni, hogy nem zárnak be kórházakat. Olyan osztályok és ágyak szűnnek meg viszont, amelyekre szükség lenne, mert embereket gyógyítanak ott. Az ellátási területek egyre nagyobbak, a kórházaknak pedig egyre több munkát kell majd elvégeznie, mert az átalakítás egy kapkodó, felesleges, olykor politikai érdekek mentén meghozott döntések sorozata. Havas szerint Rácz Jenő arról sem beszélt, hogy az átalakítás vesztesei azok az intézmények lesznek, amelyeket torzóként hagynak meg.

Július elsejétől alakul át a beutalási rend az egész országban. Ez a betegek többségénél nem jelent érdemi változást. Ahogy eddig, most is elsősorban a háziorvoshoz kell menni, ő irányítja tovább a beteget a megfelelő szakrendelésre vagy kórházba. Változás annyi lesz, hogy az ország egyes területein bizonyos szakellátásokat ezután nem helyben vagy a közelben, hanem térségi vagy egyetemi központokban végeznek el.

Az elmúlt hónapokban felmérték, melyik kórháznak milyen kapacitásai, felszereltsége és szakemberei vannak. Ez alapján határozták meg, hogy az egyes térségekből melyik kórházba kell beutalni a betegeket az egyes vizsgálatokra vagy ellátásokra. Az egészségügyi államtitkárág szerint az átalakítás célja, hogy minden térségben mindenki egyenlő eséllyel juthasson hozzá a megfelelő ellátáshoz, azaz csak azok a kórházak végezzék az egyes ellátásokat, amelyek erre megfelelően felkészültek. A ritkább, speciálisabb ellátást igénylő betegeket ne helyben, hanem erre a feladatra szakosodott megyei vagy térségi központokban kezelik majd, emiatt nekik többet kell utazniuk.

Egyes kórházakban ezért ágyakat vagy osztályokat szüntetnek meg. Az átalakítás 15 intézményt érint markánsan, ezek közül 9 kórházban szűnik meg az aktív ellátás (sebészet, belgyógyászat, szülészet stb). Ezek az intézmények a jövőben főként krónikus betegek, idősek ellátásával foglalkoznak majd vagy rehabilitációval, de járóbeteg-ellátó szakrendelőik vagy sürgősségi osztályaik megmaradnak. Hatékonysági okokból bizonyos ellátásoknál nem lesz szükség arra, hogy a beteg befeküdjön a kórházba. A szemészet fekvőbeteg formája például megszűnik, júliustól egynapos sebészeti, illetve járóbeteg-ellátásban folytatódik az ellátás.

Január elsejével az állam átvette a megyei és a fővárosi önkormányzat fenntartásában álló kórházak működtetését, május elsejével pedig az ország összes kórházát. A tervek szerint 2013. január elsejével a járóbeteg-szakellátó intézmények is az államhoz kerülnek.

Július elsejétől lép életbe az új munka törvénykönyve, amely a kórházakban is megtiltja, hogy a munkavállaló a munkáltatójának belegyezése nélkül külön díjazást, azaz hálapénzt fogadjon el. A Rácz Jenő által vezetett Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház már ki is adott egy olyan utasítást, hogy az előre kikövetelt hálapénz bűncselekménynek számít, a paraszolvencia utólagos elfogadása viszont nem.