Kicsempészték a Szent Jobbot Budapestről

2012.06.27. 09:05

Szerda kora reggel elvitték a budapesti Szent István bazilikából a Szent Jobbot. Államalapító királyunk katolikus ereklyéjét a Magyar Nemzeti Bank páncélautója vitte Győrbe, ahol Szent László napja alkalmából tartottak ünnepségeket a napokban. A lovagkirály ünnepe ma este ér véget a megyeszékhelyen.

A győri bazilikában szent mise és ünnepi hangverseny zárja a Szent László Napokat, este pedig különleges körmeneten lehet részt venni: a két legfontosabb hazai katolikus ereklyét hordozzák körbe, Szent István jobb keze és Szent László koponyája egyszerre járja be a győri utcákat.

A Szent Jobbot és az ereklyetartó szekrényt minden különösebb felhajtás nélkül, fél hétkor helyezték el a nemzeti bank páncélautójában, és rendőri kísérettel indították útnak Győrbe. Az MNB térítésmentesen ajánlotta fel a szállítást az egyháznak, egyedül a készenlétis rendőrökért kell a győri egyházmegyének fizetnie.

Legutóbb 2010-ben vitték vidékre a Szent Jobbot, akkor Pécsre látogatott az ezeréves ereklye. A ma reggeli, meglehetősen ritka esemény szinte senkinek nem tűnt fel, egyetlen japán turista figyelte érdeklődéssel a bazilika oldalában parkoló páncélautót, ami feltűnés nélkül vegyült el a Bajcsy-Zsilinszky út kora reggeli forgalmában.