Két rendőrt gyanúsítanak az arab sakkozó megverésével

2012.06.27. 13:22

Gyanúsítottként hallgat ki az ügyészség a jövő héten két rendőrt azzal kapcsolatban, ami Szaúd Mohamed al-Marzúkival, az egyesült arab emírségekbeli sakkvezetővel történt június elején Újszegeden, közölte Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán. A sakkozó azt állítja, hogy június elején rendőrök bántalmazták. Az ügyben bántalmazás hivatalos eljárásban bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a szegedi nyomozóügyészség ismeretlen elkövető ellen.

A helyszínen jelen volt egy harmadik rendőr is, őt tanúként hallgatják meg. Az ügyészek az eset helyszínén, a Szent-Györgyi utcában kikérdeznek majd egy férfit is, aki a térfigyelő kamerák felvétele alapján láthatta a történteket, tette hozzá.

A sportvezető a tizennyolc éves Szálim Abdur-Rahmánt kísérte el Szegedre, ahol a fiatalember Lékó Péterrel készült az augusztusi athéni junior sakkvilágbajnokságra.

Szaúd Mohamed al-Marzúki korábban nem akart nyilatkozni az őt ért támadásról a magyar sajtónak, a kórház az állapotáról sem adhatott felvilágosítást. Az Egyesült Arab Emírségek The National című lapjának korábbi beszámolója szerint a férfinak öt bordája tört el, a mellkasán és a hátán több zúzódás keletkezett, és asztmás lévén a verés közben rövid időre a légzése is leállt. A férfi a lapnak azt nyilatkozta: szándékosan elgázolták, majd eszméletlenre verték.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) szóvivője, Szenti Szabolcs az újságcikkre reagálva azt mondta: a hatályos jogszabályok alapján a folyamatban lévő eljárással kapcsolatban kizárólag az ügyészség adhat tájékoztatást. Szenti akkor úgy fogalmazott, a sajtóban megjelent nyilatkozatokat a CSMRFK akkor sem kommentálhatja, ha egyébként szívesen tenné, mivel több állítást cáfolni tudna.