Az izraelita hitközség venné át az Arany Alkonyt

2012.06.28. 09:44

Átvenné az Arany Alkony idősotthonokat az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), és az üzemeltetést és az épületek fenntartását is magára vállalná - írta a Népszabadság.

A lapnak Köves Slomó vezető rabbi azt mondta: a lakók kerestek meg az egyik péntek esti ima után. Kérésükre a hitközség vezetői személyesen is felkeresték az otthonokat, beszélgettek az érdekképviseleti vezetőkkel és a lakókkal, akik felekezeti hovatartozástól függetlenül a segítségünket kérték. A hitközség az előzetes egyeztetések után úgy döntött: aktívan részt kíván venni a helyzet rendezésében – mondta Köves Slomó.

A fővárosi kormányhivatal idén márciusban vonta vissza a budapesti Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét. A döntés miatt 1300 idős ember ellátása vált bizonytalanná. A hivatalos ok az ingatlanok használatának rendezetlen jogcíme volt. Az otthonokat 2008-tól üzemeltető misszió ugyanis bérli az ingatlanokat a Medicatus cégcsoporttól, de tavaly nyár óta nem fizet.

A missziót alapító Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyháztestét ugyanis törölték az elismert egyházak köréből, így a misszió elesett a lakók után járó évi 1,15 milliós egyházi kiegészítő támogatástól. Így nem tudja fizetni az évi 44 milliós bérleti díjat. A Medicatus cégcsoport ezért mindent megtett, hogy kipenderítse a missziót, amire az egyetlen jogi út a működési engedély visszavonatása volt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig június közepén azt közölte, nem indult nyomozás az Arany Alkony idősotthont ért vádak miatt. Az intézményt két volt dolgozója vádolta meg azzal, hogy szándékosan küldtek a halálba lakókat.