Čačić felfüggesztett fogházat kapott

2012.06.29. 15:45

Egy év tíz hónap, három év próbaidőre felfüggesztett fogházra ítélte Radimir Čačićot, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesét első fokon, Kaposváron a Marcali Városi Bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt. Čačić az ítélet kihirdetés után megerősítette az általa korábban elmondottakat, vagyis azt, hogy tiszteletben tartja, elfogadja a bíróság döntését. Ügyvédje, miután konzultált védencével, felmentésért és eltérő tényállás megállapításáért, az ügyész pedig letöltendő büntetés kiszabásáért fellebbezett.

Čačić hallgatja az ítéletet
Čačić hallgatja az ítéletet
Fotó: Varga György / MTI

Čačić két éve az M7-es autópályán gépkocsijával nagy sebességgel egy vele azonos irányba haladó magyar rendszámú autónak ütközött, melynek utasai közül ketten meghaltak, ketten pedig megsérültek.

A Horvát Néppárt akkori elnökének pere tavaly szeptemberben kezdődött. A vádirat szerint Radimir Čačić borús időben, vizes úttesten, de megfelelő látási viszonyok között, 145-150 kilométeres sebességgel haladt Budapest felé az M7-es autópályán, amikor nekiütközött egy vele azonos irányban haladó járműnek. A vétlen gépkocsiban utazók közül ketten meghaltak, egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült.

Kostyák Krisztina, a Marcali Városi Bíróság bírája
Kostyák Krisztina, a Marcali Városi Bíróság bírája
Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

A bíróság a politikus által vezetett autó sebességével kapcsolatos eltérő véleményük miatt kérte a két szakértő ismételt meghallgatását az előző héten. Egyikük a gépjármű ütközés előtti haladási sebességét óránként 125-135 kilométerre tette, míg a másik – nem kizárva a 135 kilométeres sebességet –, ennél több, óránként 150-155 kilométeres sebességről adott szakvéleményt. A szakértők mintegy két órán át részletesen elmagyarázták, milyen adatok alapján, milyen módszerrel jutottak a hozzávetőleg 10-15 százalékos hibahatárt megengedő eredményhez.

A horvát politikus a szeptemberi első tárgyaláson azt mondta, mivel nem sietett sehová, az ütközés előtti pillanatokban autójával 100-120 kilométeres sebességgel a lassú sávban közlekedett, és amikor észrevette az előtte haladó kocsit, aminek nem látta, hogy égtek volna a lámpái, már fékezni sem volt ideje. Köd és az autó által felvert vízpára is nehezítette a látást, mondta, hozzátéve: becslése szerint az az autó, amibe belehajtott, legfeljebb 50-70 kilométeres sebességgel haladt.

A másik autó vezetője korábbi tanúvallomásában rutinos vezetőnek nevezte magát. Azt mondta, 100–120 kilométeres sebességgel hajtott az ütközés előtti pillanatokban. Esett az eső, de köd nem volt még foltokban sem, az autó lámpái pedig égtek. Az autót vezető nő csak könnyebben sérült meg, a férje azonban a baleset után egy nappal, édesanyja pedig két héttel később belehalt sérüléseibe. A kocsi harmadik utasa az ütközés miatt megpördülő autóból kirepült, és súlyosan megsérült. A csütörtöki tárgyalás szünetében a nő újságíróknak azt mondta: a szakértők egymást győzködték, de tulajdonképpen nem változott semmi. A vecsési asszony kijelentette: ha valaki elkövet valamit, a felelősséget vállalnia kell érte.

Tiszteletben tartják az ítéletet

A horvát miniszterelnök csütörtöki brüsszeli nyilatkozatában kijelentette, tiszteletben fogják tartani a bíróság ítéletét, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a horvát államügyészség jogsegélykérelemmel fordult a Legfőbb Ügyészséghez Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának meghallgatása érdekében egy korrupciós üggyel kapcsolatban, de a magyar ügyészség a kérés teljesítését megtagadta.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsították, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnöknek. Állításuk szerint azért, hogy a Mol megszerezze az INA horvát olajvállalat irányítási jogait. „Azt üzenjük, hogy mi sokkal nagyobb tiszteletet tanúsítunk. Ez a jogállamiság. Nézzük meg, hogy ki az, aki tiszteletben tartja a jogot és az igazságot, és ki az, aki csak beszélni szeret róla" – jelentette ki Milanovic.

A Legfőbb Ügyészség nem kommentálja a horvát miniszterelnök nyilatkozatát, mert jogalkalmazó szerv, amely politikai nyilatkozatokat nem kommentál, mondta Széplaki-Nagy Gábor, a szervezet szóvivője. Egy tavaly decemberi Mol-közlemény szerint Hernádi Zsoltot több más személy mellett a magyar ügyészség hallgatta meg „az állítólagos vesztegetési ügy kapcsán".