Az AB felfüggesztette a családvédelmi törvény örökösödési szabályait

2012.06.29. 14:39

Az Alkotmánybíróság felfüggesztette a családok védelméről szóló (2011. évi CCXI.) törvény több rendelkezésének, köztük a törvényes öröklés rendjéről szóló szabályának a hatálybalépését. A jogszabály többi rendelkezése július elsején lép hatályba. A vizsgálatot az alapjogi ombudsman kezdeményezte.

A felfüggesztés lehetőségét az új alkotmánybírósági törvény teremtette meg: erre akkor van mód, ha a testület szerint egy jogszabály valószínűleg alaptörvény-ellenes, és a hatályba lépése súlyos és helyrehozhatatlan kárt vagy  hátrányt okozna az Alaptörvény vagy a jogbiztonság tekintetében. Ez azt jelenti, hogy az AB valószínűleg ki fogja mondani a kérdéses szakaszok alkotmányellenességét és megsemmisíti azokat, de ez csak túl későn, a törvény hatályba lépése után következne be, ezért lép már most.

Az AB a családvédelmi törvény (csvt) örökösödési szabályáról megállapította, hogy hatályba lépése sértheti a jogbiztonságot, mert ellentmond a hatályos polgári törvénykönyvnek. A Ptk. szerint a bejegyzett élettárs egyértelműen a házastárssal azonos szinten örököl, a Csvt. normaszövege ezzel ellentétben „elsősorban” a rokonok és a házastárs öröklésére utal, és ezzel súlyos bizonytalanságot okoz.

Az AB indokolása szerint előfordulhat például, hogy – leszármazott hiányában – a Ptk. alapján az örökhagyó bejegyzett élettársa, míg a csvt. alapján az örökhagyó testvére a törvényes örökös. Mivel a bírósági gyakorlatban ez jogértelmezéssel feloldhatatlan bizonytalanságot okozhat, az Alkotmánybíróság a csvt. szabályának hatálybalépését felfüggesztette.

Az AB honlapján olvasható határozatból az is kiderül, hogy a családjogi törvény örökösödési szabályozását (ami lényegében megakadályozza, hogy az azonos nemű élettársak örököljenek egymás után) a testület valószínűleg alkotmányellenesnek fogja nyilvánítani.