Maradhat Dombóvár független polgármestere

2012.06.29. 14:51

Megsemmisítette a Szekszárdi Törvényszék a Szabó Loránd, Dombóvár független polgármestere tisztségének összeférhetetlenségéről szóló képviselő-testületi határozatot, mondta Csullag Józsefné, a törvényszék szóvivője. A törvényszék háromtagú bírói tanácsa csütörtökön nem peres eljárásban hozta meg a döntést.

A fideszes többségű dombóvári képviselő-testület május 24-én mondta ki a polgármester tisztségének összeférhetetlenségét, miután a Kúria 2012 januárjában jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyben előzetes mentesítést adott számára. Szabó Loránd június 1-jén felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a törvényszékhez, amelyben a testületi határozat hatályon kívül helyezését kérte.

Csullag Józsefné ismertetése szerint a törvényszék a határozat megsemmisítését azzal indokolta, hogy a testület a törvényes határidőn túl, május 24-én hozta meg a határozatot. Kerényi Zsolt (Fidesz-KDNP) alpolgármester 2012. március 21-én indítványozta a polgármesteri tisztséget érintő összeférhetetlenség megállapítását. Az önkormányzati törvény szerint a testületnek a kezdeményezéstől számított 30 napon belül kell döntenie, ez pedig április 21-én lejárt, mondta a szóvivő.

Hozzátette azt is, hogy a Tolna Megyei Kormányhivatal április 18-án jelezte a testületnek, hogy az összeférhetetlenséggel kapcsolatos javaslatát bizottság létrehozásával alakítsa ki, egyben utalt az alpolgármester március 21-ei indítványára. A törvényszék álláspontja az, hogy ha a testület a határidőn belül a döntést elmulasztotta, újabb erre vonatkozó képviselői indítvány nem terjeszthető elő.

Mint mondta, ha a testület nem dönt vagy döntése jogszabálysértő, az önkormányzati törvény szerint a kormányhivatal határidő nélkül kezdeményezheti a törvényszéknél a polgármesteri tisztség összeférhetetlenségének kimondását.

Szabó Lorándot a Kúria felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt ítélte két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre. A polgármester azzal követte el a bűncselekményt, hogy 2003-ban és 2004-ben testületi felhatalmazás nélkül adott megbízást arra, hogy utaljanak át 211 millió forintot önkormányzati cégeknek pályázati önerőre.