Taksony
-2 °C
3 °C

Veszélyes anyagot szállított a tömgebalesett okozó kamion

2012.06.30. 07:59 Módosítva: 2012.06.30. 12:01
Az első hírekkel szemben nem három, hanem egy halottja van a röszkei tömegbalesetnek, ahol egy kamion beleszaladt a várakozó kocsisorba. A balesetben tíz ember megsérült, valamennyien török származásúak. A balesetet okozó kamion gyúlékony anyagokat, illetve ciánvegyületeket szállított.

Tömegbaleset történt szombaton hajnalban a röszkei határátkelő magyar oldalán, ahol egy kamion beleszaladt a várakozó kocsisorba – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség szombat kora reggel még azt közölte, hogy hárman meghaltak és tízen megsérültek. Később már azt közölték, hogy a balesetnek nem három, hanem csak egy halottja van.

A balesetben a jelenlegi információk szerint egy középkorú férfi vesztette életét, aki a leghátsó autóban ült. Ketten, egy kislány és egy felnőtt életveszélyes állapotban vannak, öten súlyos, heten könnyű sérüléseket szenvedtek.

A rendőrség szerint szombat hajnalban a röszkei átkelő kilépő oldalán a szabadságukra Nyugat-Európából hazatérő munkások miatt mintegy két kilométeres kocsisor torlódott fel. Egy török kamion, amelynek sofőrje feltehetően elaludt, ebbe a sorba rohant bele hátulról.

A kamionsofőr ellen halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

A balesetben összesen tizenegy gépkocsi rongálódott meg, több sérültet a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk a roncsokból. A sérültek valamennyien török származásúak, akik Ausztriából, Németországból és Belgiumból érkeztek.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt közölte, hogy veszélyes anyagot szállított a balesetet okozó kamion. A katasztrófavédelem szerint a gyúlékony anyagokat, illetve ciánvegyületeket tartalmazó tartályok megfelelően voltak rögzítve, egyik sem sérült meg, nincs szivárgás. A járművet a röszkei átkelő veszélyes szállítmányok számára kijelölt területére szállítják.

Az M5-ös autópálya érintett szakaszán, a határ felé vezető oldalon az útzárat nem sokkal dél után feloldották. Jászai Linda, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a röszkei átkelő kilépő oldalán mintegy kétórás a várakozás, a tompai átkelőnél négy, hercegszántónál két órát kell várniuk az autósoknak.

A balesetben összetört autók utasait közül mintegy harminc embert, zömében tíz évnél fiatalabb gyereket helyezett el a katasztrófavédelem a röszkei művelődési házban.

Az utasokkal pszichológusok foglalkoznak, a gyerekekre a Vöröskereszt önkéntesei vigyáznak, és a rendőrségi is itt hallgatja ki tolmácsok segítségével a szemtanúkat. A Belgiumból, Ausztriából és Németországból szabadságukra hazatérő török származású vendégmunkások enni és inni is kaptak.

Az egyik szemtanú, az Ausztriából családjával nyári vakációra hazatérő Umut Cakmahlar az MTI-nek elmondta, aludt, amikor autójukkal a röszkei átkelő közelébe értek. Hatalmas csattanásra ébredt. Az autót a fiatal fiú édesapja vezette, aki a robajt halva egy kicsit előre tudott gurulni a belső sávban; ennek köszönhető, hogy az első ütközések után balra tartó kamion ugyan összetörte gépkocsijukat, de egyikük sem sérült meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport