Gyorshajtó lehet a légkondi nélküli sofőrből

2012.07.01. 11:58
37 fokban az autósok tompasága és agresszivitása könnyen balesetet okozhat, ezért a megszokottnál óvatosabbnak kell lennie a sofőröknek. III. fokú hőségriadó van érvényben, ami a jövő héten akár 39 fokot is jelenthet. Csak a következő hétvégén esik vissza a hőmérséklet 30 fokra, mindig legyen nálunk ásványvíz.

A két kisgyermek halálát követelő siófoki balesetben, a Röszkénél kocsisorba hajtó kamion esetében és elmúlt napok halálos és súlyos kimenetelű közúti közlekedési baleseteiben nagy valószínűséggel szerepet játszhatott a tartóan 30 fok feletti kánikula, ami rendkívül megterhelően hat az emberi szervezetre. Az  Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azonban kihangsúlyozta: "A balesetek fő oka nem a nagy meleg, hanem az emberi hiba". Azt a rendőrség még nem tudja – hiszen véget sem ért még a hétvége –, hogy a baleseti statisztikában kiugróan rossz-e a mostani szombat-vasárnap, de az a hírek alapján is látszik, hogy sok baleset történt az utakon.

Légkondi nélküli gyorshajtók

A járművezetők a hőségben általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás és az ingerlékenység. A légkondival nem rendelkező járművek vezetői sokszor letekert ablakkal és gyorsabb tempóval, azaz a menetszéllel védekeznek a hőség ellen, ami szintén fokozza a balesetveszélyt. Sokaknál fokozottan jelentkezik a koncentráció hiánya, és ez a reakcióidőben is jelentkezik: a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, amivel megnő a hibalehetőség.

Az ORFK Balesetmegelőzési Bizottsága ezért azt javasolja, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg kerülje a hosszabb autózást. Ha pedig valakinek mindenképpen autóba kell ülnie, vezessen kipihenten, a napon álló autót indulás előtt szellőztesse ki, fogyasszon sok folyadékot, mindig tartson ásványvizet vagy üdítőt a kocsiban. Hajtsunk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot, és még akkor is legyünk türelmesek, ha agresszív sofőrrel kerülünk kapcsolatba.

Vigyázzunk a bágyadt vízparti gyalogosokra!

Az országos tiszti főorvos szombattól szerda éjfélig III. fokú hőségriadót rendelt el. Ez a legmagasabb fokozat, ami akkor lép érvénybe, ha három egymást követő napon is 27 fok a napi középhőmérséklet. A hétvégén ezt már bőven túlteljesítettük: 35 fok föklé emelkedett a hőmérséklet és extrém mértékűre nőtt az UV-B sugárzás. A hosszú nappalok miatt a forróság este csak lassan enyhül, így az ÁNTSZ azt javasolja, hogy a lakások szellőztetését, a kerti munkát vagy a kutyasétáltatást inkább a hajnali vagy a reggeli órákra időzítsük.

Ilyenkor az emberek szívesebben mennek vízpartra, hiszen a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Szelidi-tó csak 24 fokos, a Fertő-tó pedig 25 fokos. Az ORFK ezért mindig felhívja az autósok figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek a bágyadt gyalogosokra, akik ilyenkor kevésbé néznek körül az úttestre lépést megelőzően. Az Országos Mentőszolgálat a tartósnak ígérkező kánikulában teljes kapacitással, a Balaton partjainál pedig megerősített egységekkel dolgozik. A strandolóknak nem szabad megfeledkeznie a magas UV-sugárzásról: mindig gondoskodjunk a megfelelő leégés elleni védelemről.

Jövő héten 39 fok lehet

A hőhullám csúcspontja a jövő hét első napjaira várható. Ekkor helyenként akár 39 fok is lehet, ami új napi melegrekordot jelentene a korábban ezekben a napokban Törökszentmiklóson mért 36,7 fokhoz képest (az abszolút melegrekord egyébként 40,9 fok, amit a Kiskunság felforrósodott, homokos talajánmértek). Az előrejelzés szerint leghamarabb a jövő hét végén jöhet enyhülés kisebb záporesők formájában, ami miatt a 37 fokos meleg 31 fokra mérséklődik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport